Hírek

Kicsavart fák, összetört autó – viharkárok a megyében


Kedden délután idén már sokadszorra pusztított erős vihar Csongrád megyében. Az Országos Meteorológiai Szolgálat által kiadott, elsőfokú citromsárga riasztás volt érvényben megyénk területén. Az első, viharkárral kapcsolatos bejelentés 18 óra előtt pár perccel érkezett a katasztrófavédők műveletirányítására. A megyében Csongrádon pusztított leginkább a vihar. Csak ezen a településen 16 bejelentés érkezett.

A csongrádi tűzoltók mellé a műveletirányítás a kiskunfélegyházi, később pedig a szentesi rajokat is a helyszínre irányította. A tűzoltó egységek közös erővel számolták fel a tomboló vihar nyomait Csongrádon és környékén. Sok esetben derékvastagságú fákat csavart ki a tomboló szél, melyeket az úttestre, épületekre, több esetben pedig villanyvezetékekre döntött. Csongrádon egy parkoló autót is összetört nagyméretű fa, mely az erős szélben az úttestre dőlt.
A vihar nem kímélte az épületek tetőszerkezetét sem, több helyen megbontotta a tetőcserepeket. Az orkán erejű szél mellett a nagy mennyiségű csapadék is problémát okozott a térségben. Pincéket, alagsori épületeket öntött el a víz, több helyen 1 méter magasan állt a pincékben a felgyülemlett esővíz, melyet az egységek nagy teljesítményű szivattyúkkal távolítottak el.

A kidőlt fák, leszakadt faágak Szentesen is károkat okoztak.  Három fát csavart ki a szél, emellett egy közúti közlekedési baleset is történt. Szentesen, a Csongrádi úton, a Tesco előtti körforgalomban – a betonon felgyülemlett nagy mennyiségű esővíz következtében – egy személyautó lecsúszott az útról. A forgalmi akadályt képező, üzemképtelen autót a szentesi egységek vontatták ki a körforgalomból.

A ruzsai egységre is szükség volt az éjszaka folyamán, Ásotthalom térségében végezték el a szükséges műszaki mentési munkálatokat. Forgalmi akadályt képező, úttestre dőlt fákat távolítottak ez motoros láncfűrész segítségével.
A hódmezővásárhelyi rajokat hat esetben kellett viharkárokhoz riasztani. Kidőlt fák, elöntött pincék vártak a tűzoltókra, akik minden helyszínen, a lehető legrövidebb idő alatt elhárították a veszélyhelyzeteket.  Az éjjeli viharban személyi sérülés nem történt Csongrád megye területén – tudtuk meg Molnár Krisztinától, a Katasztrófavédelem megyei szóvivőjétől.