Hírek

Makói filmesek győzelme Dél-Koreában


Oláh Nóra – Makó

– Mi adta az apropóját ennek az utazásnak? – kérdeztem Czibolya Kálmántól.
– A dél-koreai DIMA egyetem (=Dong-Ah Institute of Media and Arts) meghívására egy nemzetközi filmkészítő táborban, a DINFAC-2014-en vettem részt három fiatal filmes kollégával: Szabó Máté animációs filmrendezővel, illetve Ankes Balázzsal és Engedi Norberttel, akik a Makói Videóműhely alkotói. Mi négyen képviseltük Magyarországot; a helybelieken kívül még az Egyesült Államokból, Thaiföldről, Spanyolországból és Kínából is érkeztek szakmabeliek és tanulni vágyó fiatalok.

Ankes Balázs és Engedi Róbert munka közben.

– Hogyan zajlott a munka ebben a táborban?
– Kameratechnikát oktattam dél-koreai diákoknak, míg társaim a filmkészítéssel foglalkoztak. 6-8 fős csapatokban dolgoztak a résztvevők, a tábor időtartama alatt 25 film készült, ebből 20 koreai, a többi pedig a többi nemzet csoportjainak produktuma volt. Az alkotómunka végeztével a nemzetközi vezetők zsűrizték az elkészült filmeket.

– Sikerült helytállni a mieinknek?
– Olyannyira, hogy a nemzetközi filmek kategóriájában, a zsűri egybehangzó véleménye alapján, az első helyezést érte el az a csapat, amelynek a makóiak is a tagjai voltak.

Czibolya Kálmán és kamerája Szöul egyik utcáján.

– Miről szólt a filmjük?
– A film történetének lényege röviden összefoglalva az volt, hogy ne csak álmodozzunk, hanem valósítsuk is meg az álmainkat…

Egy kocka a makóiak filmjéből.

– A konkrét szakirányú tevékenységen kívül még mivel telt az idő?
– 8 napot Szöulban töltöttünk, a város sok kulturális és történelmi nevezetességét láthattuk, különböző programokon vehettünk részt. Sikerült például egy hosszú interjút készíteni a dél-koreai popzene (K-pop) egyik legnépszerűbb – és ezért legkevésbé megközelíthető – csapatával, a VIXX-szel, amelynek két tagja egyébként épp a DIMA-n tanul. A közép-kelet-európai rajongótábor fő bázisáról, Szegedről (!) még ajándékokat is vittünk a tagoknak – a rajongók számára pedig az a jó hír, hogy a VIXX szeptemberben Magyarországra jön! Megörökítés szempontjából ugyancsak hálás témának bizonyult az úgynevezett Talent Show is, amelyen kiderült, hogy bizony számos énekes-táncos tehetség él Dél-Koreában. Fantasztikus hangulata volt ezeknek az előadásoknak, ahol nagy sikert aratott a mi táncos videoklipünk, a Makón forgatott Rain című produkció is. Értékes kapcsolatépítésre és –frissítésre is nyílt mód. Én már 12 éve járok ki, de három fiatal honfitársam most először láthatta ezt az országot.

– Akadtak emlékezetes pillanatok, találkozások?
– Régebben a görögországi Skopelos szigetén (a Mamma Mia című film forgatási helyszínén) tanítottam egy koreai ikerpárt, akiknek most a szülei hívtak meg minket ebédre, majd egy olasz étteremben is vendégül láttak. Később pedig a szöuli előkelőségek lakta Gangnam városrész egyik karaoke klubjában múlattuk az időt… Hihetetlen élmény az is, amikor az ember egy tízmilliós városban fut össze ismerősökkel, filmes kollégával a Namdaemun városkapunál, DIMA-professzorral a zebrán…

– Melyek a további tervek?
– Jövő év augusztusában Makó, Szeged, Hódmezővásárhely és Budapest együttműködésében egy, a „Zoom to Europe”-hoz hasonló rendezvénysorozatot tervezünk, elsősorban ázsiai résztevőkkel. Fiatal filmes tehetségeket várunk Kínából, Vietnamból, a Fülöp-szigetekről, Japánból és Thaiföldről, emellett helye lesz különböző multikulturális (zene, tánc, fotó) profilú eseményeknek is.