Makó

Novák Istvánnak állít emléket a makói művésztelep


Oláh Nóra – Makó

A NATURA Marosmenti Művésztelep 2007-ben jött létre, továbbéltetve, de egyúttal meg is újítva az egykori helyi alkotótelepek (az 1971-től 1976-ig működő Marosmenti Művésztelep és a Makói Művésztelep 1991 és 2006 között) hagyományait. Az alkotóközösség vezetője Karsai Ildikó makói grafikusművész, aki hivatásos hazai és határon túli magyar alkotóművészek meghívásával folytatja értékteremtő munkáját.

Az első év a szakmai stratégiát megalapozó szimpóziummal indult, majd a telep 2008-tól minden év augusztusának első három hetében tevékenykedik a bázishelyüknek számító Szent Gellért Kollégiumban. A különböző képző- és iparművészeti ágakban alkotó tagok alkalmanként egyéni tárlatokon is bemutatják műveiket, zárásképpen pedig egy közös kiállítást rendeznek a József Attila Múzeumban a Makón készült darabjaikból.

A múzeumban nyílik majd a zárókiállítás, auguszus 20-án pedig szabadtári tárlatot rendeznek.

Beszédes, gondolatébresztő címek fémjelzik minden év „össztermését”: elsőként a KÖRFORGALOM, 2009-ben a TÉR-KÉP, 2010-ben a MADÁRTÁVLAT, következő évben a TERASZ, majd 2012-ben a GENIUS LOCI (=A hely szelleme), amellyel Makovecz Imrére emlékezett az alkotótelep. A tavalyi év témája a VÍZJEL – sajnos ekkor is volt apropó a főhajtásra, hiszen közvetlenül a közös munka megkezdése előtt távozott el tragikusan és váratlanul Mészáros Gábor Mészy keramikusművész, a csoport egyik meghatározó alakja. Az idén pedig a MESTERJEGY fog méltó emléket állítani az ugyancsak a közelmúltban elveszített főépítészre, Novák Istvánra.

Karsai Ildikó grafikusművész irányítja a táborlakók életét.

Az idei év alkotói között vannak alapító, illetve visszatérő tagok: Balogh Gyula festőművész Monorról, Bodor Zoltán festőművész Berkenyéről, László Dániel festőművész Budapestről, Szabó Ábel Munkácsy-díjas festőművész Budapestről, Fodor Ilda, makói származású, Baján élő keramikusművész, akinek önálló kiállítását augusztus 8-án Gilinger Katalin tanárnő nyitja meg a Hagymatikum aulájában. A határon túlról érkezett Molnár Imre grafikusművész (Szabadka) és Sipos László festőművész (Felvinc). A makói „színeket” Karsai Ildikón kívül Bertus Barcza Anikó festőművész és tiszteletbeli meghívottként Mágori Dániel fotós képviseli. A művésztelep két új taggal is bővült Kovács Lehel festőművész (Sepsiszentgyörgy/Budapest) és Kóthay Gábor Munkácsy-díjas grafikusművész (Szeged) személyében.

Az alkotók egy csoportja. Fotók: Nacsa Zoltán és Mágori Dániel

Az eddigi évekhez hasonlóan a múzeumban augusztus 20-án, a városi ünnepségsorozat részeként megrendezésre kerülő záró kiállítást Feledy Balázs művészettörténész, a közösség tevékenységének és résztvevőinek alapos ismerője ajánlja az érdeklődők figyelmébe.

A NATURA Marosmenti Művésztelep fenntartója Makó Város Önkormányzata, munkáját ezen kívül helyi vállalkozók és magánszemélyek is segítik, támogatják, amelyet a művészek a maguk eszközeivel viszonozzák: műveikkel a Városi Gyűjtemény anyagát gazdagítják.