Hírek

Nagylaki elkerülőút – parttalan vita folyik


Két aláírásgyűjtés is indult a közelmúltban a nagylaki elkerülőút nyomvonala miatt. A Trembeczki Károly által útnak indított íveken azt kért 65 helybéli, hogy azt nem a már jóváhagyott nyomvonalon, azaz a magyar-román határt is jelentő Élővíz csatorna mellett építsék meg. A Dalmadi Sándorné által ezt követően kezdeményezett aláírásgyűjtés eredményeképp 92-en kérték, hogy ne a jelenlegi főutat jelentő Nyárfa és Pacsirta sort szélesítsék ki.  Az utóbbi aláírók tájékozatlanságát jól mutatja, hogy bár öt nyomterv is készült ezek köz nem szerepelt a falu említett főutcája. Négy nyomvonal – köztük a Trembeczki által emlegetett Csiga rét – azonban Natura 2000-res természetvédelmi terület. Az élővíz csatorna melletti nyomvonal a falu szélétől 150-200 méterre húzódik azonban nem védett terület.
A két aláírásgyűjtés – miután a terveket a szakhatóságok és a kormány már elfogadták – az építkezés szempontjából értelmetlennek tűnik.

– Ott követte el Gyarmati András ez ügyben az első hibát, hogy amikor 6 évvel ezelőtt először ez ügyben Budapesten járt, azóta egyetlen egy alkalommal sem tájékoztatta erről, majd az ez ügyben ezt követő tárgyalásairól a lakosságot – mondta Trembeczki Károly. Hozzátette: a második hibát pedig ott, hogy nem tartott e tárgykörben lakossági fórumot, hogy a helybéliek mit szólnak hozzá. Nem kellett volna engednie, hogy a felsőbb hatóság diktáljon. Még azt megelőzően is lett volna esélye, hogy egyeztessen erről a nagylakiakkal, hogy Lázár János miniszter úrral beszélt. Helyette  kész tények elé állított bennünket.

A volt képviselő szerint, bár a nyomvonalról állami döntés született, de erről a község polgármesterének kellett volna elsőként hírt adnia. – Az aláírásgyűjtés kapcsán  a  polgármester félrevezette a másik tábor közösségét is azzal, hogy mi azt akartuk, hogy az út a településen keresztül haladjon át. Ezt mi sem akartuk. Nem egymás ellen akartunk dolgozni. Az lett volna a jó, ha a község valami új lehetőséget kínál fel az építkezéssel kapcsolatban a NIF Zrt-nek vagy a kormányzatnak. Gyarmati András ezzel megosztotta a helybélieket, úgy gondolom, hogy az ő keze is benne volt a másik aláírásgyűjtésben.

– A közmeghallgatásokon minden évben szóba került ez az ügy. Autópálya ügyben is tartottunk fórumot, ott is beszéltünk róla. Sajnálom, hogy Trembeczki Károly nem vett mindegyiken részt, így nem tudta követni a fejleményeket – szögezte le Gyarmati András. Hozzátette: nem bátorította egyik aláírásgyűjtés kezdeményezőjét sem. – Mindkét fél megkérdezte tőlem, hogy van-e joga aláírást gyűjteni? Azt mondtam, hogy demokratikus országban élünk, tehát van – reagált Nagylak polgármestere Trembeczki Károly véleményére.

– 8 évvel ezelőtt, a választásom után 2-3 héttel már hívtak Szarvasra, ott hallottam először a tervezett autópálya építésről. A természetvédők elmondták ezt nem lehet átvezetni a Natura 2000-res természetvédelmi területen. Nagylaknak pedig már akkor sem volt több száz milliója, hogy az utat másfelé elterelje. Azt is elmondta, hogy én állok majd a tüntetés élére, ha az elkerülőt Nagylak főutcáján vinnék el – idézte fel a történteket Gyarmati András. Nagylak polgármestere hozzátette: 3-4 évig ezután állt az ügy, nem volt miről beszélni. – Amikor élesbe fordult az autópálya építés ügye, akkor azonban megtettük. 3-4 évvel ezelőtt a sajtó nyilvánossága előtt követeltem, hogy az érintett szakhatóságok képviselői jöjjenek el Nagylakra, hogy megmutassuk, miért nem lehet a főutcát 12 méteresre kiszélesíteni. A szakemberek belátták, hogy ez valóban kivitelezhetetlen, hiszen az út egyik széle a vasútig, a másik pedig az út melletti házakig érne. Lázár János idén januári nagylaki fórumán kérdezte meg, mi lenne a legfontosabb dolog, amit szeretnénk. Azt mondtam neki, hogy a munkahelyteremtés mellett az elkerülőút megépítése. A kormány ezt követően meg is szavazta azt. A tervezett öt nyomvonalból négy természetvédelmi területet szelne át, ahová nem lehet építkezni, így csak az Élővíz csatorna partja maradt, ami 150-200 méterre van a szélső házaktól.

Szerkesztőségünk a vitát ezzel lezártnak tekinti.