Makó

Érdekellentétek késleltetik a baloldali összefogást Makón


Korom András – Makó

A makóiak várospolitika iránt érdeklődő része, a szocialista párt és a Demokratikus Koalíció helyi tagjait, de főleg szavazótáborukat két kérdés is élénken foglalkoztatja. Az egyik: Buzás Péter polgármester megméretteti-e ismét magát polgármester-jelöltként az október 12-i helyhatósági választáson, annak ellenére, hogy az országgyűlési választások eredményei valószínűsítik, nem lesz meg az első alkalommal 5 éves mandátumot kapó testületben az eddigi – kényelmes – többsége?

A másik: vajon a két, a városban jelenlévő, s közel azonos taglétszámmal működő, ugyanazon platformon álló MSZP és DK képes-e összefogásra?

A szocialisták és a DK vezetősége már az áprilisi választások előtt is – ha ugyan akkor érintőlegesen is – tárgyaltak a helyhatósági választásokra alakuló esetleges választási koalícióról. Ám egyelőre sem közösen, sem külön-külön nem álltak ki a jelöltjeikkel, ahogy ezt a Fidesz és a Jobbik már megtette.

Úgy hírlik, hogy a két párt elnöksége folyamatos egyeztetései éppen a polgármester-jelölt személye miatt, illetve azért húzódoznak mert a mindkét párt a számára biztos körzetekben a saját jelöltjeit kívánja  indítani. Márpedig – vélik forrásaink – ez több körzetben éppen egybe esik.

Buzás Péter polgármestertől többször is megkérdeztük folytatni kívánja-e eddigi városvezetői munkáját, de egyszer sem kívánta azt elárulni. Tápot adva a találgatásoknak.
Most úgy látszik, a DK rövidre akarja zárni az ügyet.

Mucsi Tamás, a Demokratikus Koalíció makói szervezetének elnöke most azt mondta, az általa korábban nyilatkozottakhoz képest nem történt előre lépes az egyeztetések során.

– A szerdai elnökségi ülésünkig nem szeretnék nyilatkozni – mondta érdeklődésünkre. Hozzátette: vannak véleménykülönbségek a két párt között az egyes körzetekben összefogás esetén közösen indítandó jelöltek személye miatt. – Az a célunk, hogy minél több körzetben nyerjünk – mondta. Megerősítette ismét, hogy ugyanazokat a baloldali értékeket képviseli a DK, mint az MSZP, csak éppen különböző programmal és emberekkel. Ezeket próbálják most közösen összefésülni.

Mucsi Tamás korábban azt mondta a makohirado.hu-nak, hogy ha Buzás Péter úgy dönt, hogy ismét beszáll a polgármesteri székért folyó harcban, akkor őt támogatja majd a DK is. Ha meghiúsul a baloldali összefogás Makón, akkor pedig saját polgármester-jelöltet állítanak és minden választókörzetben indítanak saját egyéni képviselő-jelöltet is.