Hírek

Egészségfejlesztő programot indít a makói kórház


Bojtor Boglárka – Makó

– Sok mindent hordoz magában az egészen 2015 októberéig tartó program – hangzott el Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója, Nagy Jenő, a kórház megbízott főigazgató-helyettese, a program orvos-szakmai vezetője valamint Gyurisné Pethő Zsuzsanna, az EVP-Egészségfejlesztési Iroda igazgatója (címlapképünkön) ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

 

Az egészséggel akkor is foglalkozni kell, ha minden rendben van – tették hozzá. A szervezők célja, hogy szövetséget kössenek a lakossággal, akik aktívan kivehetik részüket a szűrő programokból. Így ők is a munka részeseivé válnak és a betegségek is a legkorábbi stádiumban ismerhetők fel. A makói kórházban szeptemberben nyíló prevenciós rendelőben dietetikus és pszichológus ad majd életvezetési tanácsokat, emellett az ide betérők választ és tanácsokat kaphatnak az életmóddal kapcsolatos kérdéseikre is. Kiemelt figyelmet fordítanak a testsúlykontrollra, a daganatos és szív- és érrendszeri megbetegedésekkel és a a szenvedélybetegségekkel (alkoholfogyasztással, dohányzással) kapcsolatos tanácsadásra is. Nagy hangsúlyt helyeznek a lelki egészség kérdésére, önsegítőcsoportokat és életmód-tanácsadó hálózatot indítanak.

 

A program keretében összesen 30 alkalommal szűrési munkacsoport látogat el a kistérség településeire és végez szűrést a helyi szakemberek bevonásával. Minden településen minimum két alkalommal nagyszabású szűrési programot szerveznek. Makón lesz a nyitó és záró program, melyen szűréseket és sport programokat rendeznek majd. kistérség lakosai számos módon találkozhatnak az egészséges testmozgást ösztönző programokkal.

 

Vérnyomásmérés a makói Szent László-napon. A makói kórház komolyan veszi a lakossági szűrőprogramokat.

 

A makói kistérségben élők különböző helyszíneken díjmentesen ismerkedhetnek meg és gyakorolhatják a különböző mozgásformákat: így a kondicionáló tornát, a jógát, a gerinctornát, a lovaglást, az aerobikot, a gyaloglást, a kerékpározást, a futást, a kajakozást.

A projekt lehetővé teszi, hogy a Makói Egészségfejlesztési Iroda csatlakozzon az Országos Tisztiorvosi Hivatal népegészségügyi programjaihoz, mely során az emlő, a vastagbél és a méhnyak megbetegedéseinek szűrési aktivitás fokozó kommunikációját indítja el, emellett a háziorvosi praxisokban és egy mozgó szűrési munkacsoport segítségével szív- érrendszeri rizikószűrések történnek a településeken.

 

Magyarországon már ötvennyolc helyszínen működnek hasonló programok. Hódmezővásárhelyen is sikeres az Egészséges Vásárhely Program keretében zajló egészségszűrés, és életmódváltás. Ezeknek eredményei azonban csak 10 éven túli távlatban mérhetőek, hiszen a mutatók iránya ekkor állapítható meg.

 

A program csak a lakosság, a helyi szervezetek, intézmények összefogásával valósulhat meg. Fontos, hogy a kistérség összes települése magáénak érezze a programok. Szerencsére az önkormányzatok, és a háziorvosi praxisok többsége már kifejezték csatlakozás szándékukat. Rajtuk kívül azonban még várják a helyi aktivisták, és a civil szervezetek jelentkezését.

A WHO szerint az egészség az ember testi, lelki és szociális jólétét jelenti és nem csupán a betegség vagy fogyatékosság hiányát. Kallai Árpád szerint az ebben eltöltött életévek számának megnövelése a legfőbb cél