Makó

Legalább 100 millióval tartozik a makói iskolaszövetkezet


A makói székhelyű Grand School Iskolaszövetkezetet az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium nyilvános cégnyilvántartása szerint 2001-ben 8 ezer forinttal alapították. Az iskolaszövetkezet fő tevékenységének a munkaközvetítést jelölték meg, de  szerepel a tevékenységei között a húsfeldolgozás, á tartósítás,a  szennyvízkezelés, a vakolás, az egyéb postai tevékenység, az éllemiszer, zöldség, bőráru kereskedelem, a napilap kiadás, az éttermi mozgó vendéglátás, társadalomtudományi, humán kutatás, fejlesztés, fényképészet, általános középfokú oktatás, de vidámparki, szórakoztatóparki tevékenység és az egyéb emberierőforrás-ellátás és gazdálkodás is.

Három igazgatósági tagja közül csak egy makói. A cég, saját honlapja szerint leginkább diákmunka közvetítéssel foglalkozott.

A cégbíróság nyilvántartása szerint a Szent János tér 32. szám alá jegyezték be az iskolaszövetkezet központját. Fotó: google.maps

A NAV feketelistáján szerepel egyébként a felszámolás alatt lévő makói Kész Fészek Építőipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., a szintén felszámolás alatt álló Nimrá Metál Kft., a Spedator Fuvarozó, Szállítmányozó és Szolgáltató Kft., az SZ-K Paint Építőipari Bt. is.

Június végén egyébként 4144 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal a NAV-nak valamint 2638 vállalkozás egyenként több mint 100 millió forinttal, míg 2013 végén számuk a korábban közzétett adatok szerint 4018, illetve 1624 volt.

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adószámot tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem ismertetik.
A magánszemélyek és egyéni vállalkozók a 10 milliós küszöbértékkel számolva mintegy 41,44 milliárd forinttal, a cégek a 100 milliós küszöbbel 263,8 milliárd forinttal tartoztak június végén, együttes minimális tartozásuk mintegy 305,2 milliárd forintra rúgott, ami több mint 50 százalékkal haladja meg a 2013. év végi 202,6 milliárd forintot.

A magánszemélyek és egyéni vállalkozók küszöbértékkel számított tartozása 1,26 milliárd forinttal (3,1 százalékkal), a vállalkozásoké 101,4 milliárd forinttal (62,4 százalékkal) nőtt fél év alatt. A valóságos tartozások azonban ennél nagyobbak, hiszen vannak milliárdos tartozású cégek és olyan magánszemélyek is, akikkel szemben százmilliós követelése van az adóhatóságnak.
A cégek között továbbra is gyakorlatilag valamennyi ágazat fellelhető. Jó ideje a tartós adósok között van például a Hospinvest Egészségügyi Befektetési Zrt. és a Gyöngyösi Kórház Egészségügyi Szolgáltató Kft., amelyek felszámolás alatt állnak.

Fellelhető változatlanul az ugyancsak felszámolás alatt álló Cornexi Élelmiszeripari Zrt., a Herz Szalámigyár Zrt. az Electro World Magyarország Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. vagy a Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt.
A tartós adósok közé tartozik a a felszámolás alatt álló dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórház Nonprofit Kft., a makói Grand School Iskolaszövetkezet, a pécsi Kolinda Művészeti Iskola Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, a Magyar Mozgókép Közalapítvány vagy a Rendőrökért Közbiztonsági Alapítvány.

A magánszemélyek, illetve egyéni vállalkozók listáján rajta van a celeb Gáspár Győző és Gáspárné Balla Beáta, Földesi-Szabó László és az akasztói vállalkozó, Stadler József is.