Hírek

A miniszterelnök kinevezte a kormányhivatalok új vezetőit


Az ünnepélyes eseményen mondott beszédében Orbán Viktor kiemelte: „Versenyképes magyar gazdasághoz versenyképes, jól szervezett új magyar állam kell, ezért vágtak bele a kormánypártok az állam újjászervezésébe 2010-ben. Jól szervezett állam: versenyképes gazdaság, rosszul szervezett állam: esélytelen gazdaság, ez a lényeg. A kormánymegbízottaknak egyszerre van küldetésük, szakmájuk és feladatuk. Nemcsak ellátják a munkájukat, hanem a szakmát jól ismerve magas színvonalú vezetői munkát kell végezniük, folyamatosan szem előtt tartva hivatásuk mélyebb értelmét, az ezeréves magyar állam képviseletét.” – mondta a kinevezések átadásakor.

Az országházi ünnepség.

Hangoztatta: az államnak jelen kell lennie, elérhetőnek kell lennie az állampolgárok számára egészen a járások szintjéig, enélkül nem lehet jól megszervezni az életüket. Szükségük van arra, hogy az önkormányzatok mellett a központi állam is jelen legyen, de középszintű közigazgatásra is szükség van – jelentette ki. A megyei kormányhivatalok tartós részei lesznek a magyar államszervezetnek és politikai életnek – tette hozzá. A kormányfő kijelentette: 2015 januárjára újragondolják a középszintű közigazgatási hatásköröket, és ez új munkaköröket, feladatokat ígér a kormánymegbízottaknak is.

Orbán Viktor emlékeztetett: a jelenlegi néppárti kormányzás lényege az, hogy az állam dolga nem az emberek életének megnehezítése, hanem a megkönnyítése. Ezért kell betartani a jogszabályokat is. A miniszterelnök azt kérte a kormánymegbízottaktól, hogy ha úgy látják, bizonyos szabályok nem felelnek meg ennek a célnak, akkor azt jelezzék. Az embereknek azt kell érezniük, hogy “az állam nem akadály, amelyet át kell ugraniuk, hanem segítség, ahova fordulhatnak” – fogalmazott.