Hírek

Még mindig nem dőlt el Buzás Péter polgármesteri jelöltsége


Korom András – Makó

Még mindig nem dőlt el, hogy megméretteti-e magát a polgármesteri székért induló versenyben a várost 1994 óta irányító Buzás Péter, aki többször is kitérő választ adott ezzel kapcsolatos kérdésünkre.

A városban elterjed híresztelések szerint ennek több oka is lehet, a helyi szatyorrádió szerint az egyik, hogy a szocialisták szavazótáborát megosztotta az, hogy Buzás Péter lánya, Buzás Anna, a Demokratikus Koalíció színeiben politizál, sőt a DK országgyűlési képviselőjeként indult tavasszal, s csak azért léptették vissza a szocialista Varga Péter javára, mert a két párt – több másikkal – választási koalíciót kötött.

Az MSZP és a DK makói elnöksége egyébként több közös ülést is tartott már, melyen az őszi helyhatósági választáson esetleges együttműködésről tárgyaltak. Mindeddig azonban nem jutottak közös nevezőre.

– Az Európa Uniós választás eredménye szerint a Demokratikus Koalíció a makói térségben alig maradt el a MSZP-jétől. Ennek fényében tárgyaltunk a szocialisták elnökségével – ha jól emlékszem négy alkalommal is – arról, állítsunk-e vagy sem közös polgármester- és az egyéni képviselő-jelölteket – mondta hírportálunknak Mucsi Tamás. A DK makói elnöke hozzátette, hogyha ismét Buzás Pétert indítják a szocialisták polgármesternek, akkor a DK is őt támogatja. Ha nem, akkor viszont saját jelöltet állítanak.

– Nekünk már régen megvan a saját polgármester-jelöltünk, illetve mind a 8 választókörzetben indítunk egyéni képviselő-jelöltet, ha nem tudunk megegyezni a szocialistákkal, illetve Buzás Péter nem vállalja az újabb megmérettetést. A saját jelöltjeink nevét azonban – éppen az MSZP-vel folyó egyeztető tárgyalások miatt – nem hoztuk ezt eddig nyilvánosságra – tette hozzá Mucsi Tamás. A DK makói elnöke hangsúlyozta, hogy a Fidesz és a Jobbik jelöltjei miatt is úgy vélik, új arcokra és új módszerekre lesz szükség a helyi politikában.

Mucsi Tamás (a képen jobbról) itt még csak a szegedi Ifjúsági Ház vezetőjével ír alá kulturális megállapodást.

Makón az a hír is elterjedt, hogy a választási vereség miatt az MSZP makói alapszervezetében kilépési hullám kezdődött, főleg az idősebb párttagok adták vissza a tagkönyveiket – vagy éppen fontolgatják azt – , s a távozók azonnal átigazoltak a baloldali értékeket közvetítő, Gyurcsány Ferenc nevével fémjelzett Demokratikus Koalícióba. Az átlépőket – vélik tudni többen is – éppen Buzás Péter, az MSZP makói szervezete elnöke politikája taszította el a párttól.

Az MSZP-vel szakító Szőnyi Ferenc, a DK egyik alapító tagja erről nem tud. Hírportálunknak annyit mondott, hogy nem a szocialisták helyi, hanem az országos, megújulásra képtelen vezetésével volt bajuk, ezért léptek ki a pártból, s alapították meg a DK makói szervezetét.
– A Demokratikus Koalíció indulása óta azonban szépen gyarapodott a makói tagságunk létszáma, most éppúgy 80 körül vagyunk, mint a szocialisták – mondta Szőnyi Ferenc.

Arról szintén hallottunk, hogy Buzás Péter azzal is számol, hogy ha ősszel megismétlődnek a tavaszi eredmények, akkor hiába választják ismét polgármesterré, nem lesz meg a többsége a képviselő-testületben. Így megismétlődhet a jelenlegi szegedi helyzet, ami miatt Botka László polgármester állandóan harcol a testülettel. Csak míg a 41 éves Botka ezt könnyedén csinálja, a nála jóval idősebb, idén 62 éves  Buzás Péter már jóval nehezebben tenné.

Buzás Péter a héten szabadságát tölti így vele nem tudtunk beszélni, Baranyi Sándor, az MSZP makói elnökhelyettese pedig ugyan meghallgatta kérdéseinket majd azt mondta: nem kívánt nyilatkozni ez ügyben.

Baranyi Sándor nem kívánt nyilatkozni.