Hírek

Pénze lehet Makónak az alatta lévő hatalmas gázkincsből


A Falcon Oil & Gaz Ltd. a napokban jelentette be, hogy befejezte a kezdeti fúrási munkálatokat a Besa-D-1 névre hallgató gázkútnál. A Besa-D-1 a második abból a három kútból, amelyet az úgynevezett Algyő formáció lehetséges gázkészletének feltárása érdekében fúrnak ki a térség gázkincsével kapcsolatos kutatási és kitermelési licenc alapján – írja a Napi.hu.

A kutat egyelőre lezárták, amíg kidolgozzák az év hátra lévő részében elvégzendő tesztprogramot a lehetséges palagázvagyon feltárására. A Falcon magyarországi leányvállalata, a TXM Olaj- és Gázkutató Kft. (TXM) januárban állapodott meg a szerb Naftna Industrija Srbije jsc-vel (NIS) a három próbafúrásának határidejéről és finanszírozásáról.

A NIS februárban 1,5 millió dolláros befektetéssel járult hozzá a költségekhez. Az akkori egyezség szerint a három kutat 2014 júliusáig kell kifúrni, ám most abban maradtak a felek, hogy az év végéig adnak időt maguknak a tesztprogram végrehajtására.

A TXM és a NIS a Makói-árok területén található, 2300 és 3500 méteres mélység között lévő gázvagyon nagyságának tesztelésére és esetleges kitermelésére állt össze három évvel ezelőtt. A megállapodás szerint ha a mezőn termelni lehet, akkor a NIS 50 százalékos érdekeltséget szerez mindegyik kutatási terület termelésében.

Az úgynevezett Makói-árok. Hatalmas gázkincs rejlik a mélyben. Forrás: falconoliandgas.com


A NIS és a TXM a továbbiakban részesedésüknek megfelelő arányban megosztják egymás közt a kutatás és feltárás költségeit az Algyő formációban. A projekt irányító szerepét a TXM tölti be. A NIS egyébként több mint 56 százalékban – az orosz Gazprom gázmonopólium 95 százalékos tulajdonában lévő – Gazprom Nyefty, valamivel kevesebb mint 30 százalékban a szerb állam kezében van, maradékát kisebbségi részvényesek birtokolják. A NIS az idei év végéig befejezheti a Besa-D-1 kút tesztelését. Felbecsülheti a Makói-árokban lévő szénhidrogén-készlet lehetséges nagyságát, továbbá valamit befejezheti a harmadik kút fúrási programját – derült ki a Falcon közleményéből.

Ez a program ígéretesebb, mint a korábbi magyarországi palagázfúrások, mert azok jóval mélyebben, a felszín alatt 6000 méterre lévő gázkincsről szóltak, amely a jelenlegi technológiával nem termelhető ki gazdaságosan. Az RPS Energy tanácsadó cég 2013. januári becslése szerint a vékony algyői lelőhelyen a Falcon nagyjából tíz ponton összesen 16,1 milliárd köbméter gáz feltárásával számol, amelyek elérésének geológiai valószínűsége tíz százalék.