Hírek

I. világháborús emléknap Kiszomboron


A kiszombori Nagyboldogasszony templomban kezdődött megemlékezés Varga Attila esperes-plébános celebrált szentmisét, majd az I. világháborús szobornál Farkas Éva tankerületi igazgató, a Fidesz-KDNP makói polgármester-jelöltje hangsúlyozta: a magyar kormány számára elengedhetetlen és fontos a nemzeti múltunk emlékezete, főhajtás, tiszteletadás elvesztett magyarjaink, bajtársaink, hőseink előtt. Felidézte a 100 évvel ezelőtt történteket: beszélt a történelmi eseményekről, az országot sújtó borzalmakról, a lakosságot érintő kényszerintézkedésekről.

Farkas Éva idézte fel a világháború borzalmait.

– Két nagy katonai szövetség roppant egymásnak 1914-ben, hogy az egész világra kiterjedő politikai és gazdasági érdekeit, akár ember tömegek vére által is érvényesítsék. Ez a háború hazánkra is borzalmas terheket, majd tragikus végkifejletet rótt. 127 kiszombori sohasem térhetett vissza otthonába, nem ölelhette meg többé szeretteit, nem vehette nőül jegyesét, nem láthatta gyermekeik felcseperedését, nem adhatta át unokáinak őseik örökségét, s családjaik körében nem kulcsolhatta este imára kezeit… – hangsúlyozta.

A centenáriumi megemlékezés ünnepi műsorában közreműködött Jovanovic Afrodita, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója valamint a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola hegedű kamarazenekara Setényiné Rácz Gabriella vezetésével.

A vásárhelyi katonák bemutatója. Fotó: Naszradi András

– A Magyar Honvédség mindig kiemelt figyelmet fordít, és nagy hangsúlyt fektet a hagyományápolásra, azon hősök emlékének megőrzésére, akik a történelem harcaiban életüket adták a hazáért, a haza védelmében – mondta beszédében Imre József, a MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnokság alezredese, majd az ünnepség részeként a jelenlévők elhelyezték a szobor körül az emlékezés virágait.

A megemlékezés végén a Kiszombori Nótafák Népdalkör adott elő katonadalokat, szólót Papp Mária énekelt, majd a Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségi zenekar adott térzenét adott, majd a kommendáns zászlóalj katonái alaki bemutatóját tekinthették meg az érdeklődők.


A rendezvény fővédnöke Lázár János kancelláriaminiszter, míg az ünnepség ötletgazdája a kiszombori Kis Mária Hortenzia Honismereti Kör vezetői voltak. A kezdeményezést támogatta Hende Csaba honvédelmi miniszter, a kiszombori önkormányzata, Szegvári Ernőné polgármester, a KLIK Makói Tankerülete, valamint Weszely Tamás, a Jobb Makóért Egyesület elnöke.

További képeink a megemlékezésről: