Makó

Nyáron Amerikában gyakorolhat Vass Eszter


Oláh Nóra – Makó
 
– Gyermekkorodban mi késztetett arra, hogy a hegedű mellett dönts?
– A nővérem hegedült, és ez nekem nagyon megtetszett. Bár a zongorázás is érdekelt volna, mégsem esett nehezemre az elhatározás, hogy én is ezt a hangszert válasszam. Másodikos voltam a Bartók iskolában, amikor elkezdtem tanulni, Setényiné Rácz Gabriella tanárnő növendékeként.
 
 
Vass Eszter Gréta és Setényiné Rácz Gabriella tanárnő.
 
– Az azóta elért kiváló eredményeid is azt igazolják, hogy ez remek döntésnek bizonyult. Megemlítenéd a legfontosabbakat?
– 2013-ban Temesváron egy nemzetközi zenei verseny első díját hoztam el, az idén pedig  ugyanezen az Eurorégiós versenyen kiemelt első helyezést értem el és különdíjat kaptam, de a „hazai pályán”, az iskolai házi hangszeres versenyen is kiemelt nívódíjjal jutalmaztak.
 
Ilyen szép sikereket csak nagyon komoly hivatástudattal a hátad mögött lehet kiérdemelni. Akadtak-e mélypontjaid, esetleg gondoltál-e arra, hogy félre tedd a hangszert?
Ahogy valószínűleg mindenkinek, úgy nekem is volt megingásom: ötödik osztályos koromban az is megfordult a fejemben, hogy abbahagyom a hegedülést. Szerencsére nem tettem meg, otthon is meggyőztek arról, hogy érdemes folytatnom. Hatodikos koromtól aztán egyre komolyabban vettem a tanulást, egyre többet gyakoroltam – és egyre biztosabb lettem abban, hogy ezen a pályán van a helyem.
 
– Kik segítenek ebben?
– A családomon kívül két tanárnőtől kaptam-kapom a legtöbb támogatást: egyikük Setényiné Rácz Gabriella, akinek a hegedülés szeretetét és a komoly szakmai alapokat köszönhetem, a másik a jelenlegi tanárnőm, Huszár Emőke.
 
– Mit tanácsolnál azoknak, akik most veszik először kezükbe a hangszert? 
– Érdemes minél korábban elkezdeni – már 1-2. osztályos korban -, gyakoroljanak rendszeresen, legyenek kitartóak, és lendüljenek túl a mélypontokon…
 
– Most Amerikába készülsz, mert egy képzésre nyertél ösztöndíjat. A jelentkezésnél számítottak a versenyeredményeid is, vagy csupán a játékod győzte meg a szervezőket?
– Mindössze a kiküldött hangfelvétel alapján született a döntés, amelynek nagyon örülök, mert komoly megtiszteltetést jelent számomra.
 
– Milyen programok várnak ott a résztvevőkre?
– Július 21-től augusztus 16-ig a New York-állambeli Albany-ben zajlik ez a képzés, ahol zenekari és kamarazenei mesterkurzusokon és koncerteken veszünk részt. Mindenkinek két szólókoncerten kell bemutatkoznia, emellett tanári és kamarahangversenyek is lesznek.
 
– Az eddigi tanulóéveid alatt, illetve az Amerikában megszerzett tapasztalatok és tudás  birtokában mik a további terveid?
Folytatom a tanulmányaimat az SZTE Vántus István Gyakorló Zeneművészeti Szakközépiskola 11. osztályában, majd érettségi után Budapestre, a Zeneakadémiára jelentkezem. Mára már egyértelművé vált: hegedűművész szeretnék lenni…
 
 
Egy díjnyertes csapat a Bartókból: bal szélén Vass Eszter.
 
 
Fellépés Temesváron.
 
 
Tanárával, Huszár Emőkével.