Hírek

Előzetesbe került a viccelődő pilóta


A Szegedi Járási Ügyészség azért kezdeményezte T. J. előzetes letartóztatását, mert megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy július hó 2-án délelőtt 10 óra körül, Pusztaszeren az általa szervezett táboroztatás során az egyik diák részére tanárai és diáktársai megbízásából sétarepülést tartott a tulajdonát képező és üzemeltetésében lévő motoros vitorlázó repülőgéppel. A sétarepülés előtt a gyanúsított engedélyezte a diákok és a tanárok részére, hogy a repülés alatt a repülőtér területén a szélzsák közelében tartózkodjanak, hogy a gép utasának integethessenek.

A felszállást követően a gyanúsított a repülőgéppel a repülőtéren tartózkodó személyek feje fölött közvetlen közelükben ún. „áthúzást” hajtott végre azért, hogy az ott tartózkodó személyeket „megviccelje”. Ezen manőverezés során a csoportban tartózkodó személyekhez olyan közel haladt el, hogy néhányan leguggoltak, illetve elfutottak, mivel testi épségüket az alacsonyan szálló gép közvetlenül veszélyeztette.

Ezen manőver után a gyanúsított a repülőgépet visszafordította, majd azzal ismételten ereszkedni kezdett, és a korábban már megijedt sértettek feje fölött újból „áthúzást” hajtott végre, melynek során a szárny alatt lévő ún. mankókerékkel az egyik sértett fejének ütközött, aki az ütés következtében a földre zuhant.

A gyanúsított – a rá irányadó légi közlekedési szabályokat szándékosan megszegve – a repülőtéren tartózkodó 21 személy életét és testi épségét szándékosan veszélyeztette, melynek során egy 18 éves kecskeméti nő a fején, nyolc napon túl gyógyuló, súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

Helyszínelés a nem mindennapi baleset után. MTI Fotó: Donka Ferenc

A baleset bekövetkezte után T. J. a jelenlévő tanárokat megkísérelte rábírni arra, hogy valótlanul olyan tartalmú vallomást tegyenek, hogy a baleset bekövetkezésére azért került sor, mert a sértett kiszaladt a tömegből a repülőgép elé.

A gyanúsított fenti magatartásából megalapozottan lehet következtetni arra, hogy a tanúk befolyásolásával megnehezítené vagy veszélyeztetné a bizonyítást, különös tekintettel arra, hogy a vallomása a tanúkéval ellentétes, és ezen ellentétek feloldásához szembesítések szükségesek, ezért előzetes letartóztatása mindenképpen indokolt.

A bíróság döntését az ügyész tudomásul vette, míg a gyanúsított és védője fellebbezést jelentettek be, így a végzés nem jogerős – tájékoztatta hirportálunkat a Szegedi Törvényszék sajtóosztálya.