Makó

Kiváló eredményeket ért el a VargaBalett Táncműhely


Bojtor Boglárka – Makó

A VargaBalett Táncműhely százhúsz növendékkel kezdte, és annyival is zárta az idei tanévet. Kilenc csoportjából háromba óvodás korú gyerekek járnak, ezek a Bogyó, a Babóca, és a Bambi nevet kapták.
– Szeptemberben alakult az gyesületünk, részben szülők, és növendékek kezdeményezésére – mondta Varga József. – Ezzel a balett oktatás átalakulását kezdjük meg. Már decemberben előadtuk a Diótörő című színpadi művet, melyre eddig példa még nem volt a városban. Főleg gyerekek előadásában.

Tavasszal a Megyei Moderntánc Találkozóról, majd a mezőtúri Országos Klasszikus Balettversenyről is arannyal térhetett haza az Arabesque csoport. Szóló kategóriában Rudisch Boglárka ez utóbbi megmérettetésen a zsűri különdíját is megkapta. Az év legszebb eredményei májusban születtek, melyek ezeket is túlszárnyalták.

A Demi csoport.

Az V. Országos Klasszikus Balettversenyen öt kategóriából is különdíjjal érkeztek haza. A versenyre már februárban elkezdődött a felkészülés, amikor egy házi megmérettetés döntötte el, hogy kik indulhatnak. Számukra a főpróbát a Pillanatok című előadás jelentette a Hagymaházban, amikor kipróbálhatták koreográfiáikat a színpadon is. Itt a Pirouette csoportot Görbe Csilla, Szabó Csenge, Jenei Szonja, Pásztor Viktória, Langó Rebeka, és Hévézi Panka; a Developpét Vörös Lili, Sonkovits Anna, Borka Fanni, Hajnal Fanni, Juhász Adél, Farkas Panna; az Allongét Nagy Borsika, Szabó Rebeka ,Majoros Vanda, Pataki Noémi, Takács Eszter, Borka Dávid, az Arabesque csoportot pedig Prágai Maja, Rudisch Boglárka, Szabó Réka, Martonosi Alexa, Trényi Valéria, és Csorba Gitta képviselte.

Rudisch Boglárka, pedig egyéni kategóriában is különdíjban részesülhetett. Mindezek mellett tanáruk szakmai elismerést kapott munkásságáért. A fellépések után a Magyar Táncművészeti Főiskola rektora, Szakály György felkereste a táncosok öltözőjét, hogy bejelentse, szívesen várja Borka Dávidot, – aki jövőre biztosan ott kezdi a tanévet – és Sonkovits Annát az intézménybe. Rácz Réka, aki szintén Makón kezdte a balett tanulást, február óta a fővárosban folytatja azt. Rudisch Bogi pedig a gimnáziumot a Győri Tánc és Képzőművészeti Iskolában próbálja meg.

Próbateremben.

A sok-sok verseny mellett a makói közönség találkozhatott már a Táncműhely tagjaival az első Broadway Kupán, ahol Pálinkó Lujza külön dicséretét kapták meg,  a Családi Napon, és a Városi Pedagógus Napon is, valamint az első évadzáró gálán, ami telt házasra sikerült, és az összes csoport megmutatta magát, az eddigieken kívül a Petit, és a Demi is.

– Ez a rengeteg eredmény nem születhetett volna meg a szülők támogatása és bizalma nélkül. Annak ellenére, hogy ez egy elcsépelt szövegnek hangzik, mégis a legnagyobb igazság – mondta a balettosok vezetője. – Június utolsó hetében megtartottuk az első Balerina táborunkat, ami nagy sikerült aratott a legkisebbek körében. Irányítóik Molnár Ramóna és Szalai Alexa Rita voltak, akik csodálatos műsorra készítették fel balerináinkat – folytatta.

A VargaBalett műsora a Városi Pedagógus Napon.

A nyári „továbbképzések” ezzel nem értek véget, augusztusban tánckurzuson és színjátszó táborban próbálhatják ki magukat az érdeklődők – és nem csak az egyesület növendékei.