Makó

Augusztusban indul a nagy makói kórházfelújítás


Korom András – Makó

Végéhez közelít a közbeszerzési eljárás, legkésőbb augusztus elején kötik meg a kivitelezési szerződéseket, s indulnak meg a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel és a vásárhelyi Erzsébet tagkórházakat egyaránt érintő fejlesztések. A fő cél a pavilonjellegű épületstruktúra, a széttagoltság megszüntetése. Ennek keretében tömbösítik a makói kórházat is. Ez nem csak modern, új körülményeket de szakmai fejlődést és a költséghatékonyságot biztosító valamint a betegellátás színvonalának emelkedését is jelentik – mondta Kallai Árpád főigazgató.

A makói kórház Lonovics sugárúti elavult épületek és eszközökkel felszerelt tüdőgondozóját valamint kórház véradóját is elköltöztetik, mégpedig a Kórház utcai rendelőbe, de csak azt követően, hogy ott kialakították a számukra megfelelő modern környezetet.

A tüdőgondozó a szakrendelő radiológiájával integrálódik, s jövő tavasszal költözik új helyére, a véradó szintén a szakrendelőbe költözik. A várhatóan 2015 nyarára befejeződő kórházfejlesztés során a pszichiátriai szakrendelő egy részét is felújítják, teljesen új kardiológiai osztályt alakítanak ki, új gépekkel, és digitális radiológiai gépparkot kap mindkét kórház. Az átalakítási munkálatok idején mindkét kórházban, így a makóiban is üzemelni fog a CT, a röntgen, a ultrahang és a mammográfia is.
– Célunk a magas színvonalú szakellátás, és a gyógyulásra való esély növelése, minőségi ellátás biztosítása mindkét tagkórházban – hangsúlyozta a főigazgató, aki a betegek és a dolgozók türelmét kérte az átalakítás idejére és a kényelmetlenséget minimalizálását ígérve.

Jövő tavasszal elhagyja elavult épületét a Lonovics sugárúti tüdőgondozó.

A két kórház modernizálása miatt leginkább a vásárhelyi osztályokat kell mozgatni, ennek egyik része, hogy e héttől kezdve a patológia már a makói kórházban működik, a vásárhelyit ugyanis lebontják, hogy helyére megépüljön a ma még nem létező központi rendelő. Az osztály költözése azonban sem a makói, sem a vásárhelyi hozzátartozók számára nem jelent változást. A makói kórház biztosítja majd ezentúl a vásárhelyi számára az egynapos szemészeti sebészeti ellátást. A szakhatósággal egyeztetett változások közé tartozik, hogy a Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház intenzív osztályát a jelenlegi főépület egyik használaton kívüli részére költöztetik, annak felújítását követően.

A munkálatok a tervek szerint mindkét tagkórházba augusztusban indulnak, s 2015. június 30-ra befejeződnek.