Makó

Lázár János szerint márkává építhető Makó neve


Korom András – Makó

– Arra törekszem, hogy megismerhessem Makó elképzeléseit 2014 és 2020 között. Elsősorban képviselői minőségben jöttem, a várossal és a testülettel való együttműködés lehetőségét keresem. Azért jöttem, hogy a teendőkről és tanulságokról beszéljünk, úgy vélem, a 2007 óta működő testület kellő tapasztalattal rendelkezik ehhez – jelentette ki Lázár János kancelláriaminiszter, a makói-vásárhelyi választókerület országgyűlési képviselője a helyi képviselő-testület mai rendkívüli ülésén, Buzás Péter polgármester köszöntőjét követően.

A mai testület dolgozta ki a város jövőjével kapcsolatos elképzeléseket.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta a Makón (illetve korábban a járás kistelepülésein) szerzett tapasztalatokat arra szeretné felhasználni, hogy a parlamentben minden makóit és térségbeli képviseljen. – Fontosnak tartom, hogy mint a területtel foglalkozó kormánytag, megismerjem a képviselők véleményét. Az elmúlt hét esztendőben Makó városa jól szerepelt, de ha kivonjuk a 25 milliárdos csatornázási támogatást, már árnyaltabb a kép – mondta Lázár János.

Hangsúlyozta: Makó városának gazdaságfejlesztési tervet kell letennie. – Arra vagyunk kíváncsiak, hogyan tud a város a helyi vállalkozóknak kedvező feltételeket teremteni? Hogyan lesz munkahelyteremtés a városi fejlesztésekből? A pályázati lehetőségek augusztus végére meg kell, hogy nyíljanak. Egy részük a városok számára lesz nyitva. A Gazdaságfejlesztési Minisztérium szűrőjén ezeknek az elképzeléseknek át kell menniük. A sokak szerinti presztízs beruházások a következő uniós ciklusban háttérbe szorulnak. A 7200 milliárdos támogatás 40 százalékát fordítja az ország a humán- és reálinfrastruktúra fejlesztésre, benne 1000 milliárdot útépítésre. A többi 60 százalék a kis- és középvállalkozások fejlesztésére szolgál. Próbálunk forrást teremteni a Vásárhelyt Makóval összekötő mindkét út rendbetételére. És a jövőben nem lesz pályázati rendszer azoknak az önkormányzatoknak, melyek közfeladatokra költenének, például óvoda, oktatási intézménye fejlesztésre, az igényeket egyszerűen csak befogadja a szakminisztérium. Szeretnék elérni, hogy az állami és önkormányzati szolgáltatások színvonala a következő hét évben növekedjen.

Lázár János megkapta Buzás Pétertől a város 7 évre (sőt azon is túl nyúló) fejlesztési terveit, melyben hagyma- és zöldségfeldolgozó, a Makovecz-fürdő továbbfejlesztése, valamint a járási és a földhivatal a tavaly kiürített városházi főépületbe költöztetése is szerepel.

Vaskos mappa rejti a fejlesztési terveket.

Lázár János megköszönte az elképzeléseket, majd elmondta: A klasszikus infrastruktúra építő önkormányzatok kora lejárt. Sokkal kifinomult közös munkára lesz szükség, hogy a kitűzött célok támogathatók legyenek. – Kurzusváltás lesz a város irányításában, akár akarja az ember, akár nem, mert változni fog a világ. Annak a generációknak, melyek a 2014es választásokon indulnak világossá kell lenni, hogy új alkalmazkodásra van szükség a megváltozott világban – tette hozzá. Lázár János adottságnak és lehetőségnek tekinti, hogy Makovecz szellemi hagyatéka ilyen mennyiségben van jelen, mint Makón. A Makovecz-örökségre Makó brandet, azaz márkát lehetne rá építeni. Ez egybe esik a kormány elképzeléseivel. Makovecz Imre hátrahagyott tervei közül a legmegvalósíthatóbb a makói könyvtár újjáépítését tartotta. Azt mondta, hogy a kormány biztosan támogatni fogja ebben a a várost. A Hagymatikummal kapcsolatban azt mondta, a fürdőnél mentő kötél lehet a Makovecz-örökséghez való tartozás, ugyanis a turizmus fejlesztésre Brüsszel már nem biztosít forrásokat. Megfontolás tárgyát képezi, hogy mi a hosszútávú sorsa, kell-e tovább fejleszteni. A fürdő jövője az állam és az önkormányzat együttműködése, nem politikai kérdés.

Lázár Jánost Buzás Péter szilvaborral is megajándékozta a város nevében.

A térség országgyűlési képviselője Sánta Sándor települési képviselő az egészségüggyel kapcsolatos kérdésére elmondta: nincs probléma a magyar kórházak számával, azzal van, milyen színvonalú szolgáltatást tudnak biztosítani. A makói kórházzal kapcsolatban elmondta: arra kérte a makói kórház vezetőjét, álljon a makói testület rendelkezésére. A testületnek pedig azt javasolta, alakítsanak ki új együttműködési kultúrát, azokkal az állami intézményekkel, melyek a testület hatáskörében, vagy térségi fenntartásában működtek. A kormány az együttműködésért cserében csak a korrektséget várja el, azaz, hogy ne a politikai, hanem a közösségi szempontok kerüljenek előtérbe.

– Kényes dolog, hogyan játszik makói kórházzal a közélet. A közösség akkor jár a legjobban, ha a kórház legalább az alapszolgáltatásokban megfelelően működik – mondta Lázár János, aki hozzátette, nem csak a kórházat, de a háziorvosi szolgálatot is megerősítik.

Az országgyűlési képviselő végül azt mondta, hogy havonta-kéthavonta szeretne részt venni a makói testületi üléseken.