Makó

Fiatalok a várban


Szeretnénk, ha közösségi térré válna a vár, és a helyiek a magukénak éreznék a múzeumot – mondta Berecz Mátyás, a Dobó István Vármúzeum igazgatója azon a sajtótájékoztatón, ahol eredményekről és tervekről, fiataloknak szóló programokról számoltak be.

Elhangzott: a vár több mint 50, érettségi előtt álló diáknak biztosítja majd a közösségi szolgálat helyszínét, várnak tanulókat a Neumannból, a Pásztorvölgyiből, a Ward Máriából, a Bornemisszából és a Gárdonyiból is. A fiatalok elsősorban a látogatóknak segítenek majd, de keresnek diákokat az újra látható díszőrségbe is. Berecz Mátyás elmondta: a legnagyobb hozadéka a programnak az, hogy a fiatalok megismerjék a múzeumok munkáját és a későbbiekben értő múzeumlátogatóvá váljanak.

A vár nemcsak munkát, hanem programokat is kínál a fiatalokat, ezzel a szándékkal szervezték meg a háromnapos Ágyúdombi zenéket, ahol diákok koncertekkel, történelmi performansszal várják a fiatalokat, többek között fellépnek a rock, a jazz, és a funky képviselői is.
A sajtótájékoztatón az is elhangzott: a vár nemrégiben Az év múzeuma pályázaton, a Gárdonyi-ház felújításáért és az emlékév gazdag programkínálatáért elismerő oklevelet kapott.

(tveger.hu)