Makó

Támogatás nélkül is működhet a Hagymatikum?


Korom András – Makó

Tavaly 176, az idén 140 millió forintnyi makói adóforintot szavazott meg a helyi képviselő-testület a Makói Gyógyfürdő Kft., azaz a Hagymatikum részére támogatásként. Buzás Péter polgármester a legutóbbi, a cég tavalyi beszámolóját is elfogadó testületi ülésen azt mondta: a támogatást 100 millió alá tervezik vinni. Jövőre, a szomszédban most épülő szálloda megnyitása után, még kevesebbre számítanak.

A makóiakat máig megosztó, a városvezetés szerint a makói (gyógy)turizmust megalapozó Hagymatikumnak nem kellene veszteségesen működnie, ha a tervezéskor figyelembe veszik, s beépítik a Mol-Control Kft. által ajánlott, Magyar Termék Nagydíjas energiaszabályozó rendszert -állítja a sárvári fürdő példája nyomán Molnár József cégvezető.

– Jelentősen lehetne javítani a makói fürdő mutatóin azzal, hogy racionalizáljuk annak energiafelhasználását. Sárváron ez sikerült, az ottani fürdőt nem kell támogatnia a városnak, sőt a cég nettó befizető, azaz nyereséget termel. Pedig a makói termálvíz 20 Celsius fokkal melegebb, mint a sárvári – mondta hírportálunknak Molnár József, a cég ügyvezető igazgatója. – A Hagymatikum gépészeti rendszereit kellene átnézni, s olyan intelligenciát kellene rátelepíteni, ami az energiafelhasználás csökkentése érdekében, alkalmazkodva a külső hőmérséklethez megteszi az automatikus beavatkozásokat, anélkül, hogy a fürdővendégek komfortérzete változna. De ez a fürdőnek akár évi több tízmilliós megtakarítást is jelentene – mondta a Mol-Control ügyvezetője.

Molnár József szerint az energetikai rendszer átalakításával jelentősen csökkenthetők a Hagymatikum működési kötségei.

Molnár József hozzátette: annak idején makói fürdő tervezési megbeszélésekor az elővezetett koncepciót mindenki elfogadta, támogatta, majd utána mégis ragaszkodtak az eredeti tervekhez. A makói önkormányzat a Hagymatikum tervezésekor neveket vásárolt, nem az ár-érték arányt vette figyelembe.

– Mindazok ellenére tette, hogy már akkor voltak példák, hogyan lehet költséget csökkenteni. Akkor felvetettük a sárvári fürdő példáját, de Buzás Péter azt válaszolta, hogy az egy pléhdoboz, míg a makói fadoboz lesz. Azaz az utóbbinak jobb a hőszigetelése. Az általunk kínált megoldással a makói fürdő 40 millió forinttal kevesebbe került volna, ráadásul nem kellene évente százmilliókkal támogatni a működését tette hozzá az ügyvezető.

– Makovecz Imre semlegesen állt a cégünk ajánlatához, a megrendelő kívánságai szerint végezte munkáját. Én többször személyesen találkoztam Buzás úrral is, akivel sajnos konstruktív beszélgetést nem tudtunk folytatni – tette hozzá Molnár József. A Mol-Control Kft. ügyvezető igazgatója arra a kérdésünkre, hogy ha átterveznék a Hagymatikum hőfelhasználását, mikortól jelentkezne a megtakarítás, azt mondta, hogy már az első hónaptól jelentkezne a költségcsökkenés. Ahhoz pedig, hogy az első átalakított rendszerek működjenek, már 4-6 hét elegendő lenne. Két-három év alatt pedig a költségek radikálisan csökkennének.

Az Echo Tévé riportja a Magyar Termék Nagydíjas rendszerről:

Megkérdeztük a makói városházát, hogy annak idején miért utasították el a Mol-Control Kft. ajánlatát. Buzás Péter polgármester azt mondta: – Molnár József tudomásom szerint a Makona Kft. által felkért szakági tervező cég megbízottjaként részese volt a Hagymatikum energetikai rendszere megtervezésének, a gyengeáramú rendszer, többek között az épületfelügyeleti rendszerek megtervezése volt a feladata. A kivitelezés során a gyengeáramú rendszereket ezen tervek szerint építettük meg. Mi többek között Molnár úr cége révén úgy tudjuk, hogy energiafelhasználás szempontjából hatékony rendszer épült ki a Hagymatikumban – tette hozzá Makó polgármestere.

Buzás Péter úgy tudja, hogy a Mol-Control jóvoltából energiahatékony rendszer épült a Hagymatikumban.