Makó

A fotó-film táboros gyerekek örökítik meg a makói ifjúsági művésztelepet


Oláh Nóra – Makó

– Milyen igény hívta életre ezt az alkotótábort?

– A SZIGNUM falai között már öt éve működünk a fotó-videó szakkörrel, majd a szülőkben és a gyerekekben szükségszerűen felmerült a nyári tevékenység igénye is, így második éve a vakációban is folytatjuk ezt a műhelymunkát.

– Lehet-e korhoz kötni a fotózás és a filmezés elkezdését?

– Sokan meglepődnek, hogy mennyire fiatalon fogékonnyá lehet válni erre a műfajra és annak sajátos látásmódjára. A gyerekek kicsi kortól képesek a vizualitásra, ráadásul beleszületnek a modern technikába. Ezen a téren valószínűleg naprakészebbek is a felnőtteknél. Lényeges, hogy minél hamarabb megtanuljanak tudatosan látni – nézni mindenki tud – , és eligazodni a világban eléjük táruló látványelemek között.

A fotótábor tagjai az ifjúsági művésztelep tagjai munkáját örökítik meg.

– Gondolom, főleg ez is a célja a műhelybeli vizuális nevelésnek…

– Sajnos egyre nagyobb az úgynevezett vizuális környezetszennyezés, vagyis egyre több vitatható értékű látvány vonja el a fiatalok figyelmét. Ha nincs megfelelő kontroll és következetes ízlésformálás, könnyen a harsány, tartalom nélküli képzuhatag csapdájában találhatják magukat. A saját készítésű képekkel ugyanez a helyzet: megtanulják, hogy a technikai trükkök önmagukban véve felszínesek, sokkal fontosabb „eszköz” a saját kreativitásuk. Rá kell őket vezetni a tiszta képek értékére-értékelésére, a „lencse-szem-agy” –összhangjára. Az eredményes munka során valódi esztétikai élményt tudnak majd nyújtani önmaguknak és a környezetüknek is.

– Hogyan zajlik a műhelymunka?

– A mostani egy hetes táborunkban tíz, 3-5. osztályos diák ismerkedik a fotózás és a filmezés alapjaival. Kisebb csoportokban is tevékenykedünk a hatékonyabb munka érdekében, ebben három asszisztens segít, Tézsla István, Miklai Gergő és Engedi Norbert. Ezek a rutinos videóműhelyes növendékek tanítják a kisebbeket, de ezalatt maguk is sokat tanulnak. A mai nap az anyaggyűjtésről szól, hiszen számos fotó készült a rajzoló és festő gyerekekről, ezt majd egy technikai folyamat követi. A tábor tagjai megismerkednek a képszerkesztés folyamatával, megtanulják a szerkesztőprogram kezelését, a vágást és a helyes kompozíciót. A munka során jó pár technikai megoldás ismeretével gazdagodnak, de ezeket sohasem fogják öncélú trükközésként használni, mint azok, akik kellő szakmai vezetés nélkül, kizárólag a gépi tudásra hagyatkoznak.

Videó is készül.

– Melyek lesznek a további programok?

– A jövő héttől már idősebb diákok jönnek a műhelybe, közöttük tevékenykednek az idén a 20. évét ünneplő Makói Videó- és Művészeti Műhely tagjai is. A nyári táborok célja a közvetlen tanító-nevelő és az alkotómunkán túl a SZIGNUM-os szakkör bővítése is.

Minden részletet megörökítenek. Fotó: Czibolya Kálmán