Makó

Elkészült, mégsem tárgyalták a makói kórház beszámolóját


Korom András – Makó

Az ehhez kapcsolódó napirendet Makó polgármestere azzal vezette fel, hogy az álláspontja változatlan, azt tartaná megfelelőnek, ha a helyi kórház a városé lenne.

Miután Kallai Árpád főigazgató és Nagy Jenő orvosigazgató kiült a a pódiumra, közölte velük: Egy-egy témát úgy kell megbeszélni, hogy legyen idő azt megtárgyalni. A kórház vezetésétől április 30-án kért tájékoztatót, azt a múlt pénteken küldtek el.
– A kapott írásos anyagban 40 oldalban nincs sok új információ, nem látunk tisztán a makói kórház jövőjében, majd 100 oldal sajtófigyelő következik. Azt szerettem volna, ha Makó testülete és a város közössége kap arról tájékoztatást, mi a helyzet az integrációban, s mi a kórház jövőképe, de nem kaptunk ezekről tájékoztatást.

Buzás Péter megköszönte, a főigazgatónak és az orvosigazgatónak, hogy eljöttek a testületi ülésre, de azt javasolta a testületnek, vegyék le napirendről a kórház beszámolóját.

– Nem látom értelmét, hogy 4 órás pofozkodásba ismét belemenjünk – utalt a polgármester a februári ülés kórházi napirendjének hosszas tárgyalására. Cinikusnak tartotta a sajtófigyelés csatolását. Indítványozta, vegyék le napirendről, de köszönjék  a makói orvosoknak, ápolóknak és a kórház teljes személyzetének a térségiekért végzett munkáját.

Kallai Árpád főigazgató erre azt mondta: – Sajnálom, hogy nem tudjuk megtárgyalni. A makói testület azt kérte, hogy olyan szerkezetű anyag készüljön, melyet tavaly szeptemberben a vásárhelyi közgyűlés tárgyalt. Fontosnak tartjuk, hogy megmutassuk a képviselőknek, milyen munka folyik a makói kórházban. Tartalmilag, szerkezetileg teljesen ugyanolyan anyag készült, mint amit a vásárhelyi közgyűlés tárgyalt, sajnálom, ha ez kevésnek bizonyult.

Kallai Árpád főigazgató hangsúlyozta, olyan anyag készült, amilyet a testület kért.

A főigazgató hangsúlyozta a februári ülésen – prezentációval kiegészítve – részletesen beszélt arról, hogyan érinti a 2014-20 közötti időszak a makói kórházat. S nem értett egyet azzal, hogy az anyag minősége tárgyalásra alkalmatlan lenne.
Buzás Péter erre azt válaszolta: – Nem azt mondta, hogy az anyag tárgyalásra alkalmatlan, hanem hogy nem a napirendünk címéről szólt, majd idézte is azt: ” Tájékoztató Makó szerepéről a jelenlegi egészségügyi struktúrában, valamint a kórház várható jövőképéről”. Úgy vélte, a makói testületnek elküldött anyag messze nem olyan mélységű, mint a vásárhelyi volt, s ahhoz nem volt 100 oldalas sajtófigyelő.

Sánta Sándor képviselő, az egészségügyi bizottság elnöke rendkívül barátságtalannak érezte a polgármesteri javaslatot. – Az egészségügyi bizottság megtárgyalta az anyagot, s a testületnek tárgyalásra javasolta. Ha napirendre tűznénk, el tudnánk mondani, hogy nem adja meg azt a tiszteletet annak a kérdésnek, ami ezt övezi. Úgy érzem, a kórház vezetése lemaradt egy brosúrával. A bizottságban mindannyian egyetértettünk: nem várjuk, hogy felvázolják a kórház pályáját, mert nem az a feladatuk, de azt igen, hogy az intézmény nyisson a települési képviselők felé. A beszámoló elhibázott mégis tárgyaljuk meg – javasolta Sánta Sándor.

Sánta Sándor barátságtalannak érezte a polgármester javaslatát.

Buzás Péter szerint a levétellel kapcsolatosa javaslat baráti gesztus, a keményítés lenne, ha megtárgyalnák.
– Makó lakosságának egészségügyi ellátása fontosabb annál, minthogy erről beszéljünk, biztos vagyunk benne, hogy a főigazgató, vagy majd az utódja fontosnak fogja tartani, hogy beszámoljon a makóiaknak.

Sánta Sándor majd Toldi János települési képviselő is azt kérték, hogy a levételről és a kórház dolgozói munkájának elismeréséről ne egyben szavazzanak. Ám a testület mégis egyben szavazott 7 igen, 0 nem és 2 tartózkodás mellett levették napirendről a kórház beszámolóját.