Makó

4 év alatt 1000 új munkahely lett Makón


Korom András – Makó

Buzás Péter polgármester a sikerekről beszélt a 2010-14-es ciklus értékeléseként a mai testületi ülésen, a képviselő-testület 2011-2014. évi gazdasági és munkaprogramja végrehajtásáról szóló napirendi pontnál. A városvezető hangsúlyozta: az őt támogató és az ellenzéki képviselők munkájának eredményeképp sikerült megfelelni: A “Fiatalok a megújult Makó hazavár!” mottónak. A ciklusban összesen 20 milliárdos fejlesztés zajlott a városban, igaz ezek azokból az összegekből, melyet a polgármester még parlamenti képviselőként hozott a városba.

– 1000 munkahelyet ígértünk, ez megvan. Ez az információ helyi adóbevallásokból, mégpedig a 2010. január 1. és 2013. december 31. közötti adatok összevetéséből származik – tette hozzá. Ez alatt az időszak alatt egyébként 400 munkahely szűnt meg.

Buzás Péter szerint 4 év alatt összejött az ezer új makói munkahely.

Buzás Péter ismertette, hogy míg a ciklus elején a munkavállalók átlagos állománya 8961 volt, addig most 9800. A megszűnt vállalkozások miatti 473-mal csökkent az alkalmazottak létszáma. A meglévő cégek alkalmazotti létszámcsökkentése 256 fő volt, ezzel szemben az új vállalkozások 675 munkavállalót vettek fel. Összességében a makói alkalmazottak létszámnövekedése 813, ehhez jön a turizmusban létrejött 152 munkahely. Úgy látja, hogy dinamikus volt a munkahelyteremtés, a makói fiataloknak esélyük van az elhelyezkedésre. Makó egyébként családbarát település, s ezt nem csak az ezzel kapcsolatos elismerés bizonyítja, de a bébikötvény, a babafa, és a telekprogram, valamint minden a felsőoktatásba járó makói diáknak folyósított Bursa-ösztöndíj is. De működik a Biztonságos Makóért program, az ifjúsági klubot pénteken avatják fel, elismerést kaptak a jó tanulók-jó sportolók is. Marosmenti Mocorgók futópályája épül városi támogatással, ahogy kapott ilyet a helyi lovasport, folytatódik az egészségturizmus fejlesztése, nemrégiben adták át a négy évszakos sportpályát, illetve a mozit.

Toldi János képviselő szerint jó az előterjesztett anyag, de a bizottsági ülésen még nem volt melléklete, most meg kettő is van. A képviselő ellentmondásnak tartja, hogy ugyan a város forrást biztosít a külterületi utak gléderezésére, de évi 1-2 milliónál nem jut rá több. A helyi szatyorrádióból szerzett értesülései szerint nem értékarányos a makói ifjúsági klub kialakítása a ráfordított 46 millió forinttal. Ráadásul hiányolta annak megemlítését, hogy az 5 milliárd forintos városi adósság fizetését a kormány átvállalta, s a város pályázatokat is nyert.

Toldi János képviselő hiányolta, hogy a kormányzati adósságátvállalás nem szerepelt a tájékoztatóban.

Kovács Sándor képviselő a napirenddel kapcsolatban azt kérdezte: hány család költözött Makóra az elmúlt négy évben? Majd szóvá tette, hogy a vállalkozók csupán 365 millió forint értékű munkát végeztek az összesen 20 milliárd forint értékű városi beruházásokon, ez az összes költségnek csupán 1,8 százaléka. Úgy vélte, lehetett volna ez több is. Úgy gondolta, hogy a termál beruházás elhúzódása miatt kár érte a lakosságot 2007 és 2011 között. Javasolta azt is, hogy gondolja át a testület az üzlethelyiségek bérleti díj rendszerét, mert az üzletek csupán a ’70-es évek műszaki tartalmát tükrözik.

Buzás Péter Toldi Jánosnak válaszában elmondta: ha a külterületi utak gléderezésére elég az évi másfél millió, akkor miért költsenek rá többet? A járda négyzetmétere 10 ezer forint, a futópálya nem ugyanaz a minőség. A 20 milliárdos fejlesztés az előző ciklusban lett eldöntve, ezt 4 évvel korábban ő hozta ide.

Lázár János még államtitkárként korábban úgy intézett 200 milliós támogatást a városnak, hogy az akkori országgyűlési képviselőnk azt mondta, be se adjuk a pályázatot. Az államtitkárnak, aki ma már kancellária miniszter, köszönhető, hogy Kiszomborral együtt mégis nyertünk – mondta a polgármester. Kovács Sándor észrevételeire pedig azt válaszolta: – Nem kell bántani a makói vállalkozókat és engem sem, ha nem tudnak rápályázni a városban végzett munkákra. Azért fizet 100 millió forint körüli kártérítést a termál cég, mert nem készült el. Már akkor csökkentettük a távhődíjat, amikor a rezsicsökkentés a kormánynak még eszébe sem jutott. Üzletek bérbeadásánál a tarifák lefelezése nem jó. Keresünk megoldást arra, hogy mekkorára osszuk az üzlethelyiségeket, hogy azokra kereslet legyen.

Ciklusprogramról szóló tájékoztatót a testület végül 7 igen, 1 nem és 4 tartózkodás mellett szavazta meg.

A szavazati arányok.