Makó

Tíz iskola vehette át az Együtt Szaval a Nemzet kulturális program díjait


A 25. Magyar Kultúra Napja alkalmából 2014. január 22-én megrendezett Együtt Szaval a Nemzet című rendezvényhez kapcsolódó YouTube feltöltések értékelése alapján a zsűri 7 kategóriában 10 iskolát díjazott – közölte a Nemzeti Kreatív Intézet pénteken, a díjátadó napján az MTI-vel.
A legnézettebb szavalat (a legtöbb megtekintés és lájk együttesen) díjkategóriában az egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium, a legnézettebb határon túli szavalat kategóriában a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium nyert. A legkreatívabb általános iskola a tatabányai Kodály Zoltán Általános Iskola, a legkreatívabb középiskola a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium lett. A legszebb 1 diákos szavalat kategóriában a lendvai Kétnyelvű Középiskola, míg a komplex iskolai program – több szavalat kategóriában a jászszentandrási Kunráth Sándor Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, valamint a hajdúszoboszlói Thököly Imre Kéttannyelvű Általános Iskola és a földesi Karácsony Sándor Általános Iskola ért el első helyezést. A speciális oktatási intézmények között a budapesti Pető Intézet Konduktív Iskola és a soproni Tóth Antal Egységes Módszertani Intézmény érdemelte ki az elismerést.


A résztvevő diákok és tanáraik különféle ötletekkel, kiegészítő elemekkel, egyedi öltözékkel és koreográfiákkal tették ünnepélyessé és különlegessé produkcióikat. Így az eredetileg meghirdetett “legnézettebb és legnagyobb tetszést kiváltó” díjazási kategóriát a zsűri – Szőcs Géza kormánybiztos, miniszterelnöki főtanácsadó, Heal Edina, a Google Magyarország vezérigazgatója, Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója, Fórizs Zoltán, a Nemzeti Kreatív Intézet igazgatója – további díjkategóriákkal bővítette.
 

Az élő program jövő évi helyszíneként a stafétát az Orosházi Táncsics Mihály Tehetséggondozó Gimnázium, Szakközépiskola, Általános Iskola és Kollégium vehette át még tavasszal. Az Együtt Szaval a Nemzet program 2015 januárjában folytatódik.
A kezdeményezés célja, hogy egyre több iskola kapcsolódjon be és építse ki saját iskolai márkacsatornáját, amelyet a diákok rendszeresen különböző művészeti témák feldolgozására, saját kreatív filmtartalmak létrehozására használnak.