Hírek

Itt az ideje a parlagfű elleni védekezésnek!


Az enyhe tél és a korai kitavaszodás következtében idén várhatóan hamarabb virágzik a parlagfű. A gyomnövény okozta allergiás szezon közeleg, hiszen a learatott tarló területeken a kedvező időjárás miatt néhány napon belül a parlagfű tömeges kelési hulláma várható. A szántóföldeken már megtalálhatók az első példányok, ami a szakemberek szerint azt jelzi: a megszokottnál nagyobb mértékű parlagfű fertőzésre kell felkészülni. A Csongrád Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága felhívja az érintettek figyelmét, hogy a gyommentesítéssel kapcsolatos feladataikat a jogvesztő határidőig végezzék el.

A 2007-ben végzett V. Országos Gyomfelvételezés adatai alapján a parlagfű hazánk legnagyobb borítással szereplő gyomnövénye. Az országban Csongrád megye a közepesen fertőzött területek közé sorolható. A gyomnövény jelenléte meghatározó a parlag területeken, a kapás kultúrák közül a napraforgóban, illetve a gabona tarlókon. Jelenleg szórványos a jelenléte.
A vonatkozó jogszabályok értelmében a parlagfű virágbimbójának kialakulását és virágzását minden év június 30. napjáig meg kell akadályozni, és ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenn kell tartani.

A parlagfű-mentesítés elmulasztása miatt hatósági eljárás július 1-je után indítható, de már most érdemes elvégezni a gyommentesítést. A mezőgazdaságilag nem művelt területeken  a rendszeres, alacsony tarlómagassággal elvégzett kaszálást ajánlják a szakemberek a gyomnövény visszaszorítására. A mezőgazdasági területeken a növényvédő szeres és mechanikai gyomirtás megfelelő időben történő elvégzését javasolják, mert a parlagfű eltávolítása később már csak a kultúrnövény károsodásával oldható meg.

A parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) az Észak-Amerikai kontinensről származó magról kelő fészkes virágzatú növény. Európában a XIX. század második felében telepedett meg. az 1920-as évek elején jelent meg Magyarországon és azóta is folyamatosan terjed. A gyomnövény mezőgazdasági kártételén túlmenően a lakosság jelentős hányadánál légúti allergiát okoz, tehát terjedésének humán-egészségügyi vonzatai is vannak. A parlagfű-mentesítés éppen ezért széles körű társadalmi érdek.