Makó

Hónapokig nem szabadult a kéretlen szánkódombtól


Korom András – Magyarcsanád

– Lapáttal már régen szétterítettem volna ennyi idő alatt a fölös földet – mutatta az embermagasságnál nagyobb dombot Maros utca háza kertjében a magyarcsanádi Ács Sándor. – Lapátom és erőm lenne is hozzá, csakhogy hiányzik a lábam, ugyanis mindkettőt amputálták.

A férfi úgy gondolta, rajta kívül mindenki jól járt azzal, hogy a csatornázást végző cég – térítés ellenében – a kiásott földet házának udvarára vihette. Ezzel a kivitelező megspórolja a fuvart a falu széli depóhoz. Neki viszont végre lett mivel feltölteni mély udvarát. Csakhogy a kivitelező csak a fuvar elején egyengette, majd úgy távozott, hogy hatalmas dombot hagyott maga után – s mellesleg összetörte a betonjárdát is.

Ács Csaba, aki jelenleg nem a Maros utcai házában, hanem az édesanyja házában lakik szívesen hazaköltözött volna, de nem merte megkockáztatni. Mozgáskorlátozottként ugyanis nem biztos benne, hogy elkezd összeomlani a felvizesedő ház, időben ki tudna menekülni belőle. A lehetetlen helyzetet jelezte a magyarcsanádi polgármesteri hivatalban és a csatornaberuházást végző társaságnál, de az előbbi csak rokkantsági ellátásának megfelelő összegért tudnak segíteni, a csatornázós cég pedig eddig érdemben semmit sem tett, hiába írt esetről a megyei lap.

A háza köré már nyúlgátat kellett húzni a csapadékvíz ellen.

– Aznap, amikor a Délvilágos cikk megjelent, kijött egy hölgy Makóról, aki azt ígérte, hogy hamarosan rendeződik a gondom. Néhány nap múlva kaptak a szüleim egy levelet – hogy kitől, azt most nem tudom megmondani -, miszerint a fővállalkozó nem tudja, hogy kik dolgoztak ezen a helyszínen, így semmit sem visznek el tőlem.

Ortutay Miklós, a térség csatornázásért felelős projektmenedzsere, akit hírportálunk tegnap délután ért el, azt mondta: – A fővállalkozó felelős a történtekért, sürgősen intézkedünk, hogy elszállítsák a fölös földet a Maros utcai ház telkéről, illetve, hogy szétterítsék a szükséges mennyiséget.

A projektmenedzser példás gyorsasággal intézkedett ugyanis már ma reggel megjelentek a munkások a Maros utcai háznál, hogy – Ács Sándorral egyeztetve – szétterítsék földet.

– Két géppel is itt voltak, s rendben elgléderezték a földet az udvaron – újságolta hírportálunknak ma kora délután Ács Sándor. Hozzétette, a megrongálódott járdáját az ígéretek szerint hétfőn teszik rendbe.