Makó

Furcsálja a Fidesz makói alelnöke az ügyvezető magyarázatát


Semmiképpen nem tartom helyén való dolognak, hogy valaki másokról készít titkos video felvételt kiváltképpen, ha az érintett éppen a folyamatosan csökkenő lakosságszámú városunkban kezd vállalkozási vagy magán céllal a rengeteg üresen álló ház egyikének felújításába. Mindezt annak kapcsán kívánom megjegyezni, hogy a helyi elektronikus médiában megjelent a Makói Kommunális Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, Mucsi Attilának az ingatlan felújításáról készült titkos felvétel, amely az építkezéshez igénybe vett szolgáltatások voltát taglalja.

 

Azonban egy több száz milliós költségvetéssel dolgozó – melynek többsége közpénz – önkormányzati cég vezetőjének még a gyanúját is el kell kerülnie, hogy bármiféle visszaélésbe keveredjen.

 

Az újságcikkben megjelent ügyvezetői magyarázat a riporter által feltett kérdésre azonban kétségeket ébreszt bennem.

Egy olyan vállalat kulcspozícióban lévő vezetője, amely több, a város életében meghatározó szolgáltatást biztosít, valamint jelentős beruházásokat valósít meg, már álmából felébresztve is tudja, hogy egy szolgáltatás megrendelésénél több árajánlatot kell bekérnie annak érdekében, hogy a makói adóforintokból megvalósuló fejlesztések a legkedvezőbb áron és a legjobb műszaki feltételekkel valósuljanak meg.

 

Meglehetősen furcsa, hogy éppen a saját beruházása esetén rendel meg úgy törmelék szállítást, hogy nem tájékozódik előre az árról. Csak miután kiszállt a vállalat alkalmazottja, lehelyezte a konténert – vélelmezem, hogy kifizette a kiszállási díjat – kérdezi meg, hogy mennyibe is kerül ez a szolgáltatás? Mindezt annak a cégnek az alkalmazottjától, amelynek ő az ügyvezetője!

Egy vállalkozás által végzett szolgáltatások árszabása az ügyvezető hatáskörbe tartozik. Az ügyvezető állítja össze ugyanis a vállalkozás költségvetési tervét, mely mind kiadási, mind bevételi oldalon tartalmaz gazdasági számításokat. Ehhez tudnia kell az ügyvezetőnek, hogy milyen árakon nyújtja az adott szolgáltatásokat.

 

Senkit nem biztatnék arra, hogy másokról titkos felvételeket készítsen, ugyanis az igazság úgyis kiderül vagy így, vagy úgy. Egy önkormányzati, közpénzeket kezelő vállalkozás vezetőjének saját cégétől történő szolgáltatás megrendelése pedig enyhén szólva is etikátlan. Egy ilyen vezetőnek ugyanis bárminemű visszaélésnek még a látszatát is illik kerülniírja hírportálunkhoz elküldött sajtóközleményében Bakos Tamás, a Fidesze  Makói Alapszervezete alelnöke.