Makó

Pitvaroson már a temető ügyéből is balhét csináltak


Korom András – Pitvaros

Megosztotta a pitvarosiakat a helyi temető kérdése, miután az év elején azt terjedt el az 1415 lélket számláló kistelepülésen, hogy az önkormányzat vállalkozásba akarja adni a helyi temetőt. A helybéliek attól tartottak,, hogy ez megdrágítja majd a kegyeleti szertatásokat. A feszült helyzetet jól mutatja, hogy a helybéliek közt indított aláírásgyűjtés gyors eredményt hozott.

– A 730 aláírást nyolcadmagammal gyorsan összegyűjtöttük, azt kérve, hogy a temető maradjon önkormányzati tulajdonban. Az íveket – mint népi kezdeményezést – leadtuk a jegyzőnek, aki azt továbbította a helyi választási bizottságnak – mondta hírportálunknak Léka János. – A bizottságtagjai ezek közül 660 aláírást találtak hitelesnek. Arra számítottunk, hogy az ügyet sürgősséggel, 30 napon belül napirendre tűzi a testület, de nem így történt. Pedig súlyuk van az aláírásoknak, hiszen úgy tudom 1200 helybéli rendelkezik választójoggal. A polgármester, ha  a téma szóba kerül, folyamatosan a szakképzettséggel kapcsolatos előírásokra hivatkozik.

Radó Tibor polgármester szerint az aláírásgyűjtők a népi kezdeményezésről szóló törvény hatályát vesztése után, február 18-án adták le a 730 aláírást gyűjtő ívet a jegyzőnek, a testület ezért nem tűzte az sürgősséggel napirendre.

– Három esztendeje rágódunk – immár a második testülettel – azon, hogy eleget tegyünk a jövőre életbe lépő temetkezési törvénynek, mely előírja, hogy a temetői parcella kijelölését, a hantolást, illetve a temetői hűtő fertőtlenítését szakképzett szakembernek kell végeznie, de eddig még nem jutottunk közelebb a megnyugtató megoldáshoz. Ezt a munkát jelenleg egy nem szakképzett önkormányzati dolgozó végzi, Pitvarosnak pedig nincs arra évi 2 millió forintja, hogy felvegyen egy ilyen szakképzett temetői gondnokot, akik napi öt órában tölti majd az idejének döntő többségét tétlenül a temetőben. Sok, ezt a szakképzettséget igénylő munkája ugyanis nem valószínű, hogy akad, hiszen a településen tavaly csupán 16 temetést történt – mondta a község polgármestere. Radó Tibor úgy véli a helybélieket félretájékoztatták a temető ügyében, ezért volt eredményes az aláírásgyűjtés is.
– A temetőt fenntartását nem is akartuk vállalkozásba adni, a sírkertet most is fejlesztjük, hiszen 500 fát ültetünk bele – tette hozzá a polgármester.

Szakképzett dolgozóra lesz szükség, de szerencsére kevés a temetés a sírkertben.

A tegnap esti rendkívüli testületi ülés fő napirendi pontja is a temető kérdése volt. Az ülésen orosházi, tótkomlósi és makói kegyeleti cégek képviselői is jelen voltak, sőt fel is szólaltak. Információnk szerint másfél órás – feszültségektől sem mentes vita után – a testület arra jutott, hogy majdnem minden marad az eddigi gyakorlat szerint.

– Az apátfalvi példa nyomán arra kértünk minden a községben temetkezési szolgáltatást végző céget, hogy szerződésben vállalják, hogy az általuk végzett temetések során szakképzett dolgozójuk végezze a parcellakijelölést, a hantolást és a hűtő fertőtlenítését, s erről minden esetben készüljön jegyzőkönyv is. Így ez nem jelent majd költséget az önkormányzatnak, eleget teszünk a törvénynek, a szolgáltatóknak sem jelent külön feladatot/költséget, így a temetkezés sem drágul. Ráadásul a helybéliek annak a cégnek a szolgáltatásait vehetik továbbra is igénybe, amelyiket akarják – tette hozzá Pitvaros polgármestere, aki szerint az aláírásgyűjtők megtévesztették a helybélieket.