A Szegedi Törvényszék másodfokú tanácsa megváltoztatta a Szegedi Járásbíróság – B. A. elsőrendű. és H. T. másodrendű vádlottakat folytatólagosan, társtettesként elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel való visszaélés és más bűncselekmény miatt bűnösnek kimondó – elsőfokú ítéletét akként, hogy az I. r. vádlott vonatozásában kiszabott pénzbüntetést 5 millió, míg a II. r. vádlott vonatozásában kiszabott pénzbüntetést 2 millió forintra súlyosította.

A jogerős ítélet szerint az I. r. vádlott a vádbeli időpontban a Szegedi Paprika Zrt., a II.r. vádlott a fűszerpaprika-üzletág, a III. r. vádlott pedig a fűszerpaprika-üzletág vezetőjének alárendelt gyártásvezetője volt. 2004. év májusában a Kotányi GmBH képviselője a Szegedi Paprika Zrt. által leszállított fűszerpaprika őrlemény vonatkozásában annak határértéket meghaladó aflatoxin tartalma miatt reklamációval élt. A fenti reklamációt a külkereskedelmi asszisztens továbbította a Minőségellenőrzési Osztály részére, s annak tartalmáról a vádlottakat is tájékoztatta. A Szegedi Paprika Zrt. a jogos reklamáció alapján a kifogásolt őrleményt visszáruként visszavette, azonban I. és II.r. vádlottak döntése alapján az aflatoxinnal szennyezett visszáru felhasználásra került. A fűszerpaprika-őrlemények forgalomba-hozatalának időpontjában az I. r. vádlott által elrendelt kontroll-vizsgálatok eredménye még nem érkezett meg. Ebben a tudatban döntött I. r. és II. r. vádlott a határérték feletti aflatoxin tartalmú, és ily módon az egészségre ártalmas fűszerpaprika-őrlemény forgalomba-helyezéséről, mely cselekményükhöz az őrlést végrehajtó III. r. vádlott segítséget nyújtott.

Ezen felül a Szegedi Paprika Zrt. 2003. évben fűszerpaprika félterméket importált, mely őrlésével, keverésével gyártott végtermék 2003. évben és 2004. évben is értékesítésre került. A fűszerpaprika-őrlemény csomagolásán a Szegedi Paprika Zrt. az áru származási helye vonatkozásában megtévesztő tájékoztatást adott, ugyanis azon a „Szegedi Paprika” feliratot tüntette fel, mely származási jelzésként értékelendő. Némely esetben az áru csomagolását a „Magyar Termék Nagydíj” és „Kiváló Magyar Élelmiszer” védjegyekkel is ellátta. B. K. III.r. vádlott vonatkozásában – elhalálozása okán – a büntetőeljárást 2013. júniusában jogerősen megszüntették.

Az elsőfokú bíróság B. A. elsőrendű, és H.T. másodrendű vádlottakat folytatólagosan társtettességben elkövetett ártalmas közfogyasztási cikkel visszaélés bűntettében és folytatólagosan társtettességben elkövetett fogyasztó megtévesztésének vétségében mondta ki bűnösnek, B. A-t ezért 600 ezer, míg H.T-t 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélte, a Szegedi Paprika Zrt.-t mint jogi személyt pedig 15 millió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte.

A másodfokú bíróság fokozottan értékelte a bűncselekmény tárgyi súlyát, valamint a vádlottak személyi körülményeit, ezért az elsőfokú ítéletben kiszabott büntetés súlyosítását látta indokoltnak.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest