Makó

Rémálom a lelei út makói része


Kiss Zsolt – Makó

A maroslelei út makói belterületi szakasza valóságos rémálom az arra közlekedőknek, A Kölcsey utcán mély nyomvályú, és több leszakadt víznyelő veszélyezteti. Az Ardics utcán a száguldozó autók, és kátyúk miatt aggódnak az ott közlekedők. Ugyan az út több szakasza is érintett a szennyvízprogramban, azonban az itt élők és erre közlekedők egyelőre mégse számíthatnak teljes pályás útfelújításra, mert a tavaly pályázaton nyert 1 milliárd és az idén nyert 500 millió forint is csak az önkormányzati utakra vonatkozik, a Maroslelei út pedig állami tulajdonú. Szerencsére az út legalább fél pályán mégis megújult, illetve az Ardics utcán a hetekben kátyúzási munkálatokat is végeznek, azonban a problémák csak részben szűntek/szűnnek meg.

Az egyik nyomvályús szakasz.

A helyzetet csak fokozza, hogy míg az útfenntartó legalább megjelöli a beszakadt víznyelőket, sajnos a terelőtáblákat ismeretlenek egy-két héten belül eltulajdonítják. Csak tavaly az egyik ilyen víznyelőtől 3 terelő tábla tűnt el. A probléma az áprilisi képviselő testületi ülésen is szóvá került. A városnak azonban nincs beleszólása, hiszen a Maroslele felől érkező, s a Lild mellett a 43-as főútba csatlakozó út nem a városé, hanem az államé, s így a Magyar Közút Zrt. fenntartásában áll.

A beszakadt víznyelőket jelző táblákat gyorsan ellopják.

A balesetveszélyes burkolathibákat (kátyúkat) a jelzett helyszínen is rendszeresen javítják kollégáink. A képen látható burkolathibát kollégáink személyesen is megnézték és semmiképp sem életveszélyes. Nem kátyúról van szó, hanem egy nyomvályú-szerűen kissé deformálódott felületről a kiemelt szegély melletti 30- 40 cm-es sávban. A csapadékvíz csatorna önkormányzati tulajdonú és az önkormányzat kezelésébe is tartozik – írta hírportálunknak a Magyar Közút Zrt. kommunikációs osztálya.

Aknafedők lenn és fenn

A város több pontját is érintik a víznyelők, és egyéb közműaknák általi szintezési problémái. Egyik jó példa a 43-as út ahol épp a biciklisávban találhatók a nem jól szintezett víznyelők, a Vásárhelyi utcán a Víztoronynál pedig a szennyvízakna fedők vannak feljebb, mint az út. Ezek javítása nem egyszerű hiszen míg a 43-as főút állami tulajdonú, addig a víznyelők az önkormányzathoz, a többi fedő pedig a különféle szolgáltatókhoz tartozik.