Makó

Fölszentelték a nagylaki Szentlélek templomot


Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere az ünnepségen azt mondta, a templomépítés tulajdonképpen nem jelent mást, mint az ország erőforrásainak megerősítését, közösségépítést, majd hangsúlyozta: egy új templom építésének az a nagyon fontos üzenete, hogy itt vagyunk ebben az országban, ezen a tájon, ezen a helyen, és itt akarunk maradni.

A miniszter hozzátette, hogy a templomra nemcsak a hívőknek van szükségük, hanem az ateistáknak is. De mindenképpen szükségük van templomra azoknak, akik azt akarják, hogy az emberekben lévő erőforrás ne fogyjon el, megújuljon

A trianoni békediktátum következményeként Nagylak jelentős része Romániához került, a helyi római katolikus templommal együtt. Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök emlékeztetett arra, néhány esztendeje a helyi közösség harangtornyot állított a faluban, s akkor elhatározták, hogy egy kis kápolnát vagy templomot emelnek.

A templom építése 2011-ben kezdődött el. A Germán Géza építész által tervezett épület 65 millió forintba került, a költségek jelentős részét állami és uniós támogatás fedezte – közölte az egyházi vezető, aki hangsúlyozta, bízik abban, hogy az új templom segíti a helyi közösség megerősödését.

 Kiss-Rigó László a szentmise végén bejelentette, a templom használatát felajánlják a testvéregyházaik számára is, azok szertartásainak megrendezésére.

A templomépítést dokumentáló Gyarmati András, Nagylak polgármestere fotólt bemutató kiállítás is megnyilt ezen a napon.

MH-MTI