Korom András – Makó

Sánta Sándor háziorvos, az önkormányzat egészségügyi bizottsága elnöke nyilvános fórumon vitatkozott össze Buzás Péter polgármesterrel a makói orvosi rendelők elhanyagolt állapota miatt. A képviselő azt mondta, összesen 770 ezer forint képviselői tiszteletdíja szaporodott fel, és ezt szívesen fordítaná önkormányzati tulajdonú rendelője felújítására. De azt hallotta a polgármestertől hogy azt, ebből nem lehet megtenni. Hozzátette, mindig azt kapja válaszul, hogy a város nem apránként, hanem egyszerre, pályázati forrásból szeretné felújítani az összes rendelőt. Csakhogy erre eddig hiába vártak.

Minden edény egy beázás alatt a Kálvária utcai rendelő raktárában.

A polgármester egyetértett hogy a makói orvosi rendelőket rendbe kell tenni, hiszen méltatlan állapotban vannak, ám a rendelőkénti 10-20 milliós költséget a város önerőből nem tudja kigazdálkodni, azért pedig, hogy ezzel kapcsolatos pályázatok nem nyertek, az innovációs iroda volt vezetője a hibás, majd azzal tromfolt vissza: “Én polgármesterként még soha sem csináltattam meg magam előtt a járdát, ezért te se szorgalmazd a te rendelődét! Szorgalmazd a többiekét, hátha a tiédre is sor kerül! “
A makói betegek zsebében akkor nyílt ki a bicska, amikor – még az országgyűlési választások előtt – a képviselő-testület polgármesteri oldala rendes hadjáratot kezdett az 1992 óta nem is városi tulajdonban és/vagy fenntartásban lévő Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház ellen, maga elé idézte, s négy és fél órán át vallatta annak igazgatóját. Majd újabb hadjáratot indított, hogy a Kórház utcai rendelőben működő háziorvosi rendelőiért cserébe megkaphassa az egykori Juhász Gyula téri egykori pártházat.

Berozsdásodott ezért nem nyitható a rendelő várójának ablaka.

Mindeközben siralmas állapotba került a birtokában lévő rendelők, a legrosszabban a betegek véleménye szerint a Kálvin és a Tulipán utcai van. Az utóbbi homlokzata kívülről csak azéet elfogadható, mert az az ugyanabban az épületben működő gyógyszertár rendbe hozatta. Az előbbi azonban úgy néz ki, mintha kiállt volna egy kisebb ostromot, mely közben pergőtűzzel lőtték szét.

Pedig nem ágyúval lőtték, csak elhanyagolta a város.

Ez a hetvenes években egyébként valószínűleg be sem fejezték, ugyanis bár két szolgálati lakás is tartozik hozzá, (igaz az egyik teljesen üres évek óta), de egyikbe sem vezették be a gázt, illetve nem kötötték azt rá a rendelőt fűtő kazánra. Az egész épület siralmas, nagyon elhanyagolt állapotban van. A rendelő vasból készült nyílászáróját nem lehet kinyitni a rozsda miatt, a feliratok lepotyogtak, a vakolat nagy darabokban távozott a helyéről, s esőzéskor mindkét szolgálati lakás, illetve az azokhoz tartozó raktár is beázik.

A Tulipán utcai rendelő fala már teljesen felvizesedett.

Most úgy néz ki, hogy történik valami rendelőügyben:

“Az önkormányzat júniusban az ott rendelő háziorvosokkal egyeztetve megkezdi a rendelők karbantartását. Elsőként a Tulipán utcai rendelőben végez meszelést, karbantartást, majd a Kálvin utcaiban fűtésrekonstrukciót. Ennél többet ebben az évben nem tervez végezni az önkormányzat, hiszen a makói rendelők felújításával kapcsolatban a képviselő-testület április 10-i ülésén elhangzottak az irányadók: nem szabad jelentős mennyiségű adóforintot költeni olyan fejlesztésre, amelyre a 2014–20-as uniós fejlesztési tervben van forrás. Ez valószínűleg 10%-os önerővel tud működni, így 20 millió forint önerővel 200 milliós értékhatárig az összes makói rendelőt fel lehet újítani. A 2014–20-as megyei fejlesztési tervet várhatóan ebben az évben hagyáják jóvá, így elvileg ez a felújítás már jövőre indulhat. A saját forintjainkból olyan fejlesztéseket kell megvalósítani, amit az unió nem támogat” – írták a városházáról érdeklődő levelünkre.

A Kálvin rendelő döbbenetes hibalistája


Hosszú hibalistát készítette az ott dolgozók idén áprilisban a Kálvin rendelő állapotáról azzal, hogy azt eljutattják a képviselő-testülethze, hogy azt ismertessék az ülésén. Ez azonban nem történt meg. Most itt kerül nyilvánosság elé:
“A Kálvin utca 24. sz. alatti épületet, melyben alapellátás, felnőtt- és gyermek rendelők, védőnői szolgálat, gyógyszertár és két lakás található 1972. szeptemberében adták át. Azóta több mint 40 év telt el, még felújítva nem volt, ezért igen leromlott állapotban van kívül-belül.
1. A lapos tető szerkezet több helyen a lakásokban  a gyógyszertárban, a rendelőben tároló helyiség beázik. Az önkormányzat által megbízott személy több ízben készített felvételt és felmérést.
2. A fűtési rendszer elavult, ez indokolja a kazán, illetve a fűtés korszerűsítését. A fűtéscsövek erősen korrodálódtak, kilyukadva a forróvíz sugárban dőlt ki, amit ideiglenesen gumibetéttel javítottak meg 2013-ban, a többi apró szivárgást nem tudták megjavítani.
3. A meleg víz szolgáltatás évtizedek óta nem megfelelő, amíg az elér a kazántól a fogyasztási helyre, körülbelül 20 liternyi vizet kell elfolyatni, ami a rendelőben kivitelezhetetlen.
4. A nyílászárók elkorrodálódtak, félő, hogy az ablaküvegek kiesnek a helyükről. A bejárati vasajtó és vasablakkeret a korrózió miatt kitörhet. A meleg levegő, azaz a fűtés nagy része a nyílászárók elégtelensége miatt télen a szabadba távozik.
5. Az áramszolgáltatás nem a mai terhelésre van kiépítve. A biztosítékok, vezetékek nagyobb terhelést nem bírnak el, felújításuk indokolt, hiszen a számítógépek leállása, majd újraindulása gyakran megakasztja a rendelést.
6. Nem történt meg a kötelezően előírt akadálymentesítés.
7. Az emeleti szolgálati lakásokba nincs bevezetve a gáz, ezért a főzést palackos gázzal kell megoldani.
8. A lefolyócsövek mentén állandó a fal nedvesedése az öltöző mentén. A csapadékvíz elvezető csatorna mentén állandóan nedvesedik, ezért penészes a fal.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest