Hírek

Elkezdődött a darazsak és a méhek szezonja


Ezeknek a rovaroknak nemcsak a csípése okozhat fájdalmat, hanem akár komolyabb szövődményeket is előidézhetnek – hívja fel a figyelmet a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Hogyan tudjuk elkerülni, hogy nagyobb baj legyen?
– a rovarokat vonzzák a szabadon hagyott ételek, cukros folyadékok, ezért mindig csomagoljuk és zárjuk el ezeket,
–  a méhek és darazsak általában akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket,
– ne háborgassuk a fészküket és ezzel ne dühítsük fel az állatokat,
– ha a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, el kell távolítani a fészküket, de a legbiztonságosabb az, ha ezt a munkát szakemberrel végeztetjük el.

 

Egy kis odafigyeléssel könnyen megelőzhető a baj, elkerülhető egy kellemetlen találkozás ezekkel az ízeltlábúakkal. A Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleményében felhívja a lakosság figyelmét, hogy a darazsakkal és méhekkel összefüggő beavatkozások nem tartoznak a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek alapfeladatai közé, ezért a katasztrófavédelem csak abban az esetben végzi el ezeket a feladatokat térítésmentesen, ha a rovarok közvetlen életveszélyt, sérülésveszélyt jelentenek. Ilyen eset például, amikor forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepedtek meg az állatok. Ha közvetlen életveszély nincs, a tűzoltók térítés ellenében végeznek méhekkel, darazsakkal összefüggő beavatkozást.

 

A méhraj befogó méhészek listája az elérhetőségeikkel együtt megtalálható az igazgatóság honlapján>>