Hírek

Bekamerázzák Királyhegyest, Kiszombort és KövegyetTállai András államtitkár jelentette be hogy 177 településen építenek ki térfigyelő kamerarendszert. A pályázatok elbírálásánál figyelembe vették a települések bűnügyi statisztikáit.  A térfigyelő kamerarendszer kiépítésére kiírt pályázatra 2170 önkormányzat jelentkezett, több mint 21 milliárd forintos támogatási igénnyel. A  döntést Pintér Sándor belügyminiszter hozta meg.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormány számára a jövőben is különösen fontos lesz a közbiztonság javítása, erősítése, feltételeinek a javítása. Az elmúlt években nagyot léptek előre azzal, hogy az önkormányzatok pályázhattak a közbiztonság javítását célzó programjaik megvalósítására. Bíznak abban, hogy az érintett településeken javul majd az ott élők biztonságérzete, jelentősen csökken a bűncselekmények száma, és a rendőrség munkáját is nagyban segítik majd a térfigyelőrendszerek.

Elmondta azt is, az önkormányzatok a kamerarendszerek kiépítéséhez százszázalékos támogatást kapnak, és a forrásokat az államkincstár egy összegben utalja át a szerződéskötés után az önkormányzatoknak, amelyeknek szigorú elszámolási kötelezettségük van. Ha az idén sikerül még további forrásokat szerezni erre a célra, akkor nem kell újra pályázniuk az önkormányzatoknak, hanem a korábbi pályázók térfigyelő programjait támogatják.

Lesznek olyan települések, amelyek utcáin már a nyár végén megjelenhetnek a térfigyelő kamerák, míg más önkormányzatoknál – ahol közbeszerzési eljárást kell kiírni – ősszel vagy akár még később várható azok telepítése.
Királyhegyes 5 és fél milliót, Kiszombor 7 millió 919 ezret, Kövegy 5 millió 666 ezer forintot nyert erre a célra.