Makó

A hegedű kamaraegyüttes kapta a makói Istók-díjat


„Meg kell becsülnünk, fel kell ismernünk a köztünk élő tehetségeket, ki tudja, ki lesz a jövő Mozartja, Liszt Ference, Bátori Évája…ahogy a legnagyobb magyar Széchenyi István, figyelmeztet bennünket: „Ne keressétek határaitokon kívül Magyarország javát és hírét: magatokban hevernek a valódi arany- és ezüstbányák, (…) még a legjobb magyarok előtt is ismeretlenül.”- kezdte ünnepi beszédét a hétfői Istók Margit Alapítványi esten Farkas Éva, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Makói Tankerületének Igazgatója a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bartók termében az Istók Margit Alapítvány művészeti díjátadóján. Ezen az estén nemcsak ünnepeltek a résztvevők, hanem emlékeztek is. Emlékeztek egy olyan pedagógus egyéniségre, aki több száz fiatalt ismertetett meg a zene szeretetével, s aki élete során közel 40 zenészt adott a XX. századi magyar és a nagyvilág zeneművészetének. Példakép Istók Margit zongoratanárnő nekünk makóiaknak és a zenét szerető embereknek. Az ő életútja egyszerre mutatja meg az ember esendőségét és nagyszerűségét, vagyis hogy kellő elszántsággal és akaraterővel milyen nagyszerű dolgokat lehet véghezvinni az életben.

A kitüntetett kamarazenekar is játszott.

Istók Margit – a makói állami zeneiskola első tanárainak egyike. Zongoraművésznek készült, de betegsége, előadói pályáját meghiúsította. Margit néni zenei tehetsége, a muzsikához való vonzalma annyira nyilvánvaló volt, hogy szülei Budapesten taníttatták Erkel Ferenc unokájánál – Erkel Ilonánál. Később Dohnányi Ernő asszisztenséhez – Szenn Irénhez került, s a zeneakadémiára már fölvételi nélkül jutott be. Dohnányi volt a zongorista eszményképe. Elbeszélése szerint, valójában mindent Dohnányitől tanult meg. 50 koncertjét hallgatta végig. Nem is talált hasonlót a magyar zongoraművészek között mindaddig, míg haza nem jött Londonból Vásáry Tamás. „Az ő játéka tetszik nekem. Vásáry nem csak zongorázik – muzsikál is” – hangzott el Margit nénitől 1994-ben.

A zeneakadémián évfolyamának nagy ígéreteként tartották számon, amikor kezét megtámadta a zongoristák réme – az ínhüvelygyulladás. Többször megoperálták, de betegsége mindig visszatért. Ezek a viszontagságok annyira megviselték, hogy már csak haza vágyott a szülői házba és örökre lemondott a koncertező művész sokat ígérő pályájáról.
Így Margit néni hazakerült és elkezdte országosan is a kimagaslóan eredményes zongoraoktatást. Több évtizeden keresztül tanított a Zeneoktatói Munkaközösség keretein belül, majd 1968-tól kezdte meg zenepedagógusi tevékenységét a makói állami zeneiskolában.
Meghatározó egyéniség volt a zeneiskola színvonalának felállításában. Nem tűrte a hamis hangokat, az unmuzikalitást, az értéktelen zenét, amit „kíméletlenül” és őszintén tudomására is hozott mindenkinek. A tehetséges tanítványokért azonban mindenre képes volt. Minden idejét arra szánta, hogy óriási tudásából minél többet átadjon. Élete értelme volt a zene és a tanítás. A tehetséges növendékekért érzett felelőssége vezette arra, hogy saját alapítványt hozzon létre. Így jött létre az Istók Margit Alapítvány 1993-ban, amelynek a kuratóriuma minden évben odaítélheti az arra érdemesnek az Istók-díjat.

Az alapítványi esten felléptek a zeneiskola legtehetségesebb növendékei, akik magas színvonalú előadásukkal színesítették a rendezvényt, a műsort Hajdu Márta zenetanár állította össze és konferálta fel.

Az est fellépő diákjai: Borka Dávid (furulya), Szalai Rebeka (hegedű), Kiss Ferenc András (zongora), Orosz Lili (fuvola), Szigeti Réka (klarinét), Műhelyi Felícia (zongora), Szigeti Emese (fuvola), Németh Kíra (hegedű) Török Dezső Boldizsár (klarinét), a hegedűsök kamaracsoportja (a díjazottak) és Erdész Flórián, a 2010-es év alapítványi díjazottja.

Az idei évben a kuratórium a hegedű kamaraegyüttesnek ítélte oda a díjat, melynek tagjai: Farkas Eszter Abigél, Goldis Brigitta, Kiss Orsolya, Pintér Felícia, Szurgent Bianka, Szurgent Rebeka. Felkészítő tanáruk Setényini Rácz Gabriella hegedűtanár. A díjakat Gilinger Katalin, a kuratórium elnöke adta át. A kamaraegyüttes 6 éve alakult, s azóta számos helyi, városi és regionális műsoron szerepeltek. A csoportban példaértékű a zene szeretete, és a művészi alázat, és igényesség.

Képek az ünnepről: