Makó

150 óra szellemi közmunkára ítélték a diákját bántalmazó apátfalvi tanárt


A kollégái által lelkiismeretes, segítőkész pedagógusnak tartott vádlott 2010 óta dolgozott angol-számítástechnika szakos tanárként az apátfalvi Dózsa György Általános Iskolájában, ahonnan a történtek miatt május 23-án elbocsátották.

A büntetlen előéletű pedagógus, aki dr. Lakatos Lajos Sándor bíró előtt nem kívánt vallomást tenni, a rendőrségen tett vallomásában elmondta: május 8-án, háromnegyed 2 körül épp az iskolai papírgyűjtéshez akarta kihozni a mázsát, amikor észrevette, hogy egy magatartási és tanulmányi problémákkal küzdő nyolcadikos fiú, azaz a később sértett és egy diáktársa között tettlegességig fajuló vita alakult ki.

A pedagógus dr. Lakatos Lajos Sándor bíró előtt. Nem kívánt vallomást tenni.

A tanár kérdőre vonta a fiút, aki azt felelte, hogy nem csinált semmit; ezért indulatában meglökte. A diák ekkor tiszteletlenül tegezve szólt vissza a tanárnak. Erre a tanár önuralmát elveszítve egyszer, de nem erősen, pofon vágta. Mikor erre a gyerek azt mondta, hogy “Ki foglak rúgatni, fel foglak jelenteni és kétszer is megrúgta. Majd közölte diákkal, hogy elviszi az igazgatóhoz, hogy ott beszéljék meg a történteket. Az azonban nem akart vele menni, ezért a tanár a ruháját megragadva vitte föl az irodához. A gazdasági iroda ajtajához érve a fiú ismét el akart onnan menni, ezért a tanár a vállánál megfogva a falhoz szorította, miközben továbbra is emelt hangon beszélt hozzá.

A rendőrségen tett tanúvallomásokból kiderült az is, hogy az igazgató a kiabálást meghallva lépett ki az irodából, és behívta a sértettet. Közölte a gyerekkel, hogy menjen vissza az osztályához. A tanárnak pedig azt mondta, hogy majd megbeszélik a dolgot. A számos osztályfőnöki és igazgatói figyelmeztetéssel, intővel de még tantestületi intővel is rendelkező gyerek – aki még az ezek dokumentálására szolgáló ellenőrzőjét sem hordta az iskolába azonban ekkor sem fogadott szót az igazgatónak sem, mert az osztály ahelyett az apátfalvi rendőrőrsre ment.

P. József, akit kollégái lelkiismeretes, szorgalmas, de kicsi lobbanékony temperamentumúnak jellemeztek, az eljárás során, majd a bíróságon az utolsó szó jogán is azt mondta: megbánta a történteket, magatartását maga is pedagógushoz méltatlannak tartja.

Az iskolaigazgató, valamint az eset egyes részleteit látó kollégái tanúvallomásai nem csak egyeztek a vádlott rendőrségen tett részletes, tényfeltáró vallomásával, de ezekből az is kiderült, hogy a sértett gyermek 5. osztályban magatartási problémák miatt iratkozott át az apátfalvi iskolába. Egy idő után azonban – az egyik tanú szerint – bicskanyitogató magatartást tanúsított, így addig kötözködött osztálytársaival, míg a legbékésebbeknek is elfogyott a türelmük, s verekedni kezdtek vele. A sértett ezt követőne pedig panaszra ment a történtek miatt, s mindig azt hangoztatta, hogy nem csinált semmit. A pedagógusok szerint a sértett gyerek ráadásul rendszeresen intim helyeken tapogatta a lányokat.

Dr. Lakatos Lajos Sándor bíró a döntés indoklása során kifejtette, az enyhítő körülmények túlsúlya – köztük a jelentős sértetti közrehatás miatt – döntött úgy, hogy az ügyészség által indítványozott felfüggesztett szabadságvesztés helyett közérdekű munka végzésére kötelezi a vádlottat.

A tanár az ítélethirdetés után azt nyilatkozta, bocsánatot kérne a családtól a pedagógushoz méltatlan viselkedéséért.

A vádlott és védője tudomásul vette az ítéletet, az ügyész három nap gondolkodási időt kért az esetleges fellebbezés bejelentésére.
– Nagyon szégyellem, ami történt, ha találkoznék a családdal, bocsánatot kérnék tőlük a pedagógushoz méltatlan viselkedésemért – mondta az ítélethirdetést követően hírportálunknak a tanár. Hozzátette: Ha lehetne ismét munkába állna, hiszen osztályfőnökként 18 gyerek várja vissza az iskolába. Mint mondta: nem csak ők szeretnék, ha ismét taníthatnak Apátfalván, hiszen 200-nál is többen írták alá az ezzel kapcsolatos ma is a birtokában lévő ívet.