Hírek

Veszélyes méhrajok – szakemberre bízzuk befogásukat!


Szepesi Ferenc szegedi méhész elmondta, van olyan nap, amikor 4-5 méhrajhoz is riasztják őket. A legrosszabb esetben a méhek szellőzőkben, kéményekben telepednek le, ezekről a helyekről a legnehezebb eltávolítani őket. A szakember kéri a lakosokat, hogy ne próbálják a fészkeket leverni. A méhek kizárólag saját védelmük érdekében támadnak emberekre. A fészkek, méhrajok eltávolítását mindenképp szakemberre kell bízni. A befogók speciális védőruhában, előre elkészített lépekben helyezik el a méheket.
A méhész hozzátette, a befogott méhrajokat 2-3 hétre karanténba helyezik, majd az elkülönítést követően az egészséges méhcsaládok már hadra foghatóak, beengedik őket a méhészet állományába.
A méhek befogásával erre szakosodott vállalkozások foglalkoznak, ezért kérjük egy-egy raj észlelésekor közvetlenül őket értesítse a lakosság. A méhrajbefogókról további információkat találnak a katasztrófavédelem honlapján.

A katasztrófavédelem azokban az esetekben vesz részt a méhek eltávolításában, amikor azok közintézményekben, óvodákban, iskolákban veszélyt jelentenek az emberekre. Ha a méhek megközelítése más módon nem lehetséges, a tűzoltók technikai segítséget nyújtanak a méhbefogó szakembereknek.

A méhrajzás általában a pünkösdi ünnepig tart, ezt követően már jelentősen csökken a lakossági bejelentések száma – tette hozzá Szepesi Ferenc.

Katasztrófavédelem