Hírek

Szombaton avatják a nagylaki Szentlélek templomot


Ökumenikus szolgálatot végez majd a nagylaki temető mellett épült, s nemrégiben teljesen elkészült  nagylaki Szentlélek templom, melyet a szombaton délután 6-kor kezdődő ünnepségen adnak át í híveknek. Az ünnepségen köszöntőt Gyarmati András polgármester mond, a templomot Kiss-Rigó László, szeged-csanádi püspök szenteli fel, avatóbeszédet Balogh Zoltán, emberi erőforrás miniszter tart.

Nagylak a trianoni békeszerződést után maradt templom nélkül, ugyanis a határral kettészelt településen álló Isten háza a romániai oldalra került.
A helyi hívek kezdeményezésére 2007-ban állítottak haranglábat a temető mellett, melyet a következő esztendőben szenteltek fel. A község ezt követően 2012-ben döntött úgy, hogy 100 ezer forintért eladja a püspökségenek a templomépítésre alkalmas területet. Az építkezés 2 évvel ezelőtt el is kezdődött, hogy némi szünet után be is fejeződjék.

Az ötven hívőnek helyt adó, egyébként bárka formájú, templomot Germán Géza budapesti építész tervei alapján építették, a kivitelezéssel Bischof Attila szegedi építési vállalkozót bízták meg. A 6 méter magas, pedig 70 négyzetméter liturgikus teret adó Isten házának építése uniós támogatásból zajlik, s nem csak a római katolikusok, hanem a testvéregyházak is ebben tarthatják majd a szertartásaikat.

A templomépítés ötlete, s számos ahhoz kapcsolódó dolog is civil kezdeményezésként indult. Az építés ötlete Trembeczky Károly fejéből pattant ki, a torony megszerzésében elévülhetetlen érdeme volt Magyar Terike néninek, s a tervet támogatta Gyarmati András, a község polgármestere is, aki a templom építését folyamatosan fotózta is. A tervnek megnyerték Kiss-Rigó László megyéspüspököt.

Az Európai Unió a templomépítést az Ökumenikus Vallási Útvonal Kialakítása Temes és Csongrád megyében pályázat segítségével 1 millió 163 ezer 682 euróval, azaz mai áron körülbelül 360 millió forinttal támogatta.