Makó

Kedvelik a Hagymatikumot – már a külföldiek is


Korom András – Makó

Egy tűt sem lehetett leejteni a Hagymatikum előcsarnokában az idei első igazán meleg hétvégéjén, a  jegypénztáraknál annyian álltak sorba, hogy megválthassák a belépőjüket. A külföldről érkező magyar, valamint szerb és román anyanyelvű turisták már nem csak saját kocsival, de szervezett csoportokban is érkeznek Makóra, s nem csak fürödni. Igaz, hiányolják a Hagymatikumon kívüli elfoglaltságot, ugyanis a lobkoronasétányt és a kalandparkot inkább a fiatalabb korosztály tagjai látogatják.

A kerékpárokkal nem a külföldiek érkeznek.

A román és szerb vendégek már nem csak a határhoz és Makóhoz közeli városokból érkeznek, de a messzebb lévő Temesvárról, sőt mi összeakadtunk olyan házaspárral is, akik Segesvárról kerekedtek fel, hogy balatoni nyaralásuk előtt kipróbálják a makói gyógyvíz áldásos hatását. De találkozunk már az idén angol és német anyanyelvű vendégekkel is. Az utóbbiak számára a Hagymatikum nemrégiben mutatkozott be.

Pécskai asszonyok a Hagymatikumról:

A vendégszám gyarapodása azt is jelentette az előző esztendőben – derült ki a legutóbbi testületi ülésen, a Makói Gyógyfürdő Kft. 2013. évi beszámolójából, hogy a 2012. évi -146 millió 940 ezer forintos veszteséget annyira ledolgozták, hogy az 17 millió 223 ezer forintos nyereséget tett ki. Igaz ez nem tényleges nyereség, hiszen míg 2012-ben 176 millióval, addig tavaly 140 millióval kellett a városnak azt az adóforintokból a Hagymatikum működését támogatni.