Makó

Művészek tanítják Makón a művészetet


 

Oláh Nóra – Makó

 

Egy tanár akkor tudja igazán meggyőzően átadni tudását a diákjainak, ha maga is avatott mestere választott szakterületének. Ugyanígy a művészetet oktató pedagógus is akkor hiteles, ha a technikai fortélyok és az elméleti ismeretek átadása, valamint a szükséges mentális ráhangolás mellett teljes értékű előadóművészként is képes helytállni és személyes példát adni növendékeiknek.

 

A hangverseny résztvevőin nem látszott az elmúlt – eseményekben, megmérettetésekben jócskán bővelkedő, legtöbbször a hétvégéket is fölemésztő – tanév fáradtsága. Amikor a pódiumra léptek, félretették a vizsgáztatások, az adminisztráció, a zsúfolt programok terheit, s onnantól kezdve csak a zene számított.

Az est folyamán Bach, Chopin, Mouquet, Mozart, Mendelssohn, Burt Bacharach és Ionel Dumitru darabjai csendültek fel amelyekben tisztán kirajzolódott a különböző hangszerek karaktere, egymást kiegészítő vagy éppen kontrasztot alkotó szerepe: a hárfa lágyabb melódiái, a fuvola könnyed eleganciája, a zongora bravúros futamai, a fagott markáns és a tuba súlyos, erőteljes hangzása.
A hallgatóság igazi művészi produkció részese lehetett, amely bármelyik neves koncertszínpadon megállná a helyét. Ezt Csikota József, a Magán Zeneiskola igazgatója is kiemelte, amikor méltatta kollégái helytállását és megköszönte a színvonalas előadást.

 

A hangverseny képekben (fotók: Pánczélné Juhos Zsuzsa):