Makó

Veszteségért is jár Makón a milliós jutalom


Korom András – Makó

A tegnapi testületi ülésen, mint arról beszámoltunk, vita és ellenszavazat nélkül valamennyi, polgármestert támogató és ellenzéki képviselő is megszavazta, hogy a tavalyi évben végzett munkájáért Bálint Márta, a Makói Városi Kulturális-Közművelődési Nonprofit Kft. ügyvezetője bruttó 1 millió, Scheitzner Beáta, a Makói Gyógyfürdő Kft. ügyvezetője 1 millió, míg Rácz Csaba, a Makói Városi Televízió Nonprofit Kft. ügyvezetője 750 ezer forint jutalmat kapjon. Ez két havi munkabérüket és bruttó összegeket jelent.

Az ezzel kapcsolatos előterjesztés benyújtását Buzás Péter polgármester az utolsó pillanatokig tartogatta, s azt csak közvetlen az ülés elején vétette napirendre a testülettel.

Pedig az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ügyvezetőinek jutalmazású címet viselő előterjesztés, a rajta szereplő dátum szerint már egy nappal korábban elkészült. A 6/a. számmal napirendre tűzött anyagban, s ez hangzott el a tegnapi ülésen is, a polgármester azzal indokolta Bálint Márta jutalmazását, hogy az általa vezetett Makói Kulturális-Közművelődési Nkft, tavaly eredményes gazdálkodást folytatott, szerteágazó tevékenységet látott el, annak ellenére, hogy 20 millió 351 ezer forinttal kevesebből gazdálkodott, mint 2012-ben… “A társaság nyereséggel zárta az előző évet is – hangzott el és olvasható az anyagban -, s a társaság ügyvezetője legutóbb 2012 májusában kapott jutalmat.”

A polgármester azonban az indoklásban nem említette, hogy – ahogy az ugyanezen ülés elé került és egyhangúan elfogadott beszámolóban is olvasható – az önkormányzati cég 2013-ban 61 millió 441 ezer forint támogatást kapott a várostól, s ezzel együtt nyeresége csak 2 millió 117 ezer forint volt. Igaz, hogy egy évvel korábban még 146 millió 940 ezer forint veszteséget könyveltek el. Azaz tavaly is csak a veszteséget kompenzálták a “nyereséggel”. Az ügyvezető jutalomként a felét kapta annak a nyereségnek, mely a makóiak adóforintjaiból származó támogatás nélkül nem is létezne. A képviselők ráadásul határozatban és oklevéllel köszöntek meg – szintén a polgármester javaslatára – Bálint Márta és a cégnél dolgozók munkáját.

Szintén ugyanebben a polgármester által szignált és szóban is ismertetett előterjesztésben szerepel, hogy a Rácz Csaba ügyvezető által irányított Makói Városi Televízió Nonprofit Kft. tavaly – ahogy az előző években is – 2013-ban 25 millió forintos önkormányzati támogatás mellett látta el feladatait, s “az évet mind gazdasági, mind szakmai szempontból sikeresen zárta. Gazdálkodására a kiegyensúlyozottság, takarékosság jellemző. A cégvezető utoljára 2012 szeptemberben kapott jutalmat a testülettől”.

A makói rossz nyelvek által csak “Pétör-tévé”-nek nevezett városi televízió, a szintén az ezen a testületi ülésen elfogadott beszámolója szerint a tavalyi évet összesen 923 ezer forint nyereséggel zárta. Ebből kapott a cégvezető 750 ezret.

Az előterjesztés szerint szintén nyereséges a 2012. január 20-a óta a “fürdők templomá”-t, azaz a Hagymatikumot működtető Makói Gyógyfürdő Kft. Nem is akármennyire, hiszen 17 millió 233 ezer forintos pozitív szaldót mutat – papíron, az önkormányzattól kapott 176 millió forintos támogatással.

Mindezek ellenére a testület simán, vita nélkül és egyhangúlag megszavazta a jutalmakat, az ügyvezetők kimagasló, színvonalas munka teljesítménye elismeréseként.

Szerettük volna megkérdezni Buzás Péter polgármestert az előterjesztés tartalmi részéről, s hogy indokolja meg bővebben, miért javasolta, hogy az önkormányzat jelentős támogatása nélkül veszteségesen működő cégek vezetőinek miért javasolt milliós jutalmakat, ám hiába jeleztük igényünket ma reggel. A városházáról csak az ezzel kapcsolatos 6/a. szám alatti előterjesztés linkjét küldték át. (természetesen, ha meggondolja magát, teret adunk érveinek.)

Utólag  már megtévesztve érzi magát azonban Toldi János, az ellenzék azon tagja, aki az ülésen egyáltalán észrevételt tett ennél a napirendnél. Igaz csak azt mondta, reméli, hogy a cégek dolgozói is kaptak jutalmat.

Hárman az ellenzékből. Megtévesztették őket?

– Az utolsó pillanatban elénk került anyagot átnézve beugrott, hogy az üzleti terv szerkesztésénél volt szó arról, hogy az ügyvezetők jutalmat kaphatnak, ha megtakarításokat érnek el. Én csak a pozitív szaldót láttam meg az ülés előtt készhez kapott anyagban, melyet az idő rövidsége miatt sem alaposan átolvasni, sem átgondolni nem tudtam. Ezen enyhe megtévesztés miatt éreztem azt, hogy az igen gombot kell megnyomnom. Utólag azonban úgy érzem, inkább tartózkodnom kellett volna.  Nem az ügyvezetők személyét bántva, hanem azt a módszert megvetve, mellyel ez az egész játszma lejátszódott a testületi ülésen – mondta Toldi János.

Buzás Péter egyébként a testületi ülésen azt is elmondta, hogy Mucsi Attilát, azért nem terjesztette fel jutalomra, mert ő még nem vezeti egy éve a Makói Kommunális Nonprofit Kft-t.


Szegeden Botka befagyasztotta


Botka László Szeged polgármestere – a delmagyar.hu tudósítása szerint – befagyasztotta a fideszes többségű vagyongazdálkodási bizottság által a Szegedi Hőszolgáltató Kft. két ügyvezetőjének, Básthy Gábornak és Martonosi Istvánnak megszavazott összesen 15 millió forint jutalom kifizetését, miután a cég 263 millió forint veszteséggel zárta a tavalyi esztendőt. A megyeszékhely polgármestere szerint a két ezzel kapcsolatos bizottsági döntés sérti az önkormányzat érdekeit. A felfüggesztett döntésekről a júniusi ülésén tárgyal a szegedi közgyűlés