Hírek

Makói bábszínházEz utóbbit azonban nagyon kétlem, nem csak azért mert több pedagógus, de agrárszakember, háziorvos, történész-muzeológus, vasúti pályamester és ügyvéd is ül közöttük. Mégis olyan könnyedén mozgatja támogatóit és az ellenzékét is a polgármester, mint a bábmester a marionett figuráit.
Buzás Péter városvezetői zsenijének jó bizonyságát adja az, ahogy a három makói önkormányzati cégvezető éves jutalmazásáról szóló előterjesztést simán, mondhatni csont nélkül megszavaztatta a testülettel. Hát mi a fenéért kell a veszteséges cégek vezetőit megjutalmazni! Dolgozzanak, kapják a nem kis fizetésüket azért, hogy a városnak minél kevesebb adóforintot kelljen beöntenie ezekbe a városi kft-kbe!
Az rendjén, hogy a polgármestert támogató képviselők támogatták az összesen 2 millió 750 ezer forintos jutalmakat, hiszen az a dolguk, hogy az ülésen szavazatukkal a városvezetőt támogassák, akár gondolkodás nélkül is. Hogy a színfalak között szokott-e vita folyni köztük és a polgármester közt, azt nem lehet tudni, ahogy azt sem, hogy ilyenkor kik, mi miatt és milyen érvekkel csapnak össze, ha összecsapnak, s azt halkan, úriemberek módjára teszik, vagy azért olyankor ki-ki megvillogtatja a kardját – amúgy jó magyarosan.
Az azonban már mégiscsak meghökkentő, hogy az utóbbi néhány ülésen magukat a korábbihoz képest jelentősen aktivizáló (de sokszor mégis meglepően gyöngének mutatkozó) ellenzék is úgy lefeküdt a polgármesteri akaratnak, mint az idomított kutya a parancsszónak. Megszavazta a jutalmakat, anélkül, hogy ez ügyben megszólalt, kérdezett vagy csak megmukkant volna.
Egyébként teljesen mindegy lenne, hogy a város mely városi cége vezetőnek ad jutalmat, az a testület saját dolga, ha van miből, nyugodtan adjon. Azt sem vonom kétségbe, hogy Bálint Márta, a Makói Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője, Scheitzner Beáta, a Makói Gyógyfürdő Kft. vezetője vagy Rácz Csaba, a Makói Városi Televízió Nonprofit Kft. vezetője is a lelkét kiadja a cégért, a munkatársaival közösen. Csakhogy a Kulturális Kft. 64 milliós városi támogatás mellett produkált 2,117 milliós eredményt, a Gyógyfürdő Kft. a 176 milliós városi támogatást 17,233 milliós eredménnyel tudta csökkenteni, míg a Makói Városi Televízió Nonprofit Kft. a 25 milliós városi támogatás mellett produkált 923 ezer forintos eredményt. Azaz mindhárom cég vezetője annak ellenére kapott tetemes jutalmat, hogy az általuk vezetett cégek tartós veszteségeit a városnak kell a makóiak által befizetett adóforintokból fedeznie.
A végső kasszát egyébként ősszel zárják. A képviselők és polgármester által végzett munkát akkor a választók értékelik majd a szavazófülkék magányában.