Makó

Kampányszerű kóbor kutya befogást javasoltak Honvédban – milliós jutalmakat kaptak a cégvezetők


Korom András – Makó

Az eredetinél nagyobb arányban aszfaltozzák újra a csatornázáskor felvágott makói utakat, így az utcák 88 százaléka kap új aszfaltszőnyeget – derült ki a mai makói testületi ülésen. 31 kilométernyi új járda is készül, még olyan helyen – még a Honvéd városrészben is -, ahol se szilárd burkolatú út se járda nincs. Persze útépítés ügyben azért volt egy kis paprikás hangulatú szóváltás a polgármester és az ellenzéki képviselők között.

A ma délelőtti makói testületi ülésen köszöntötte a város nevében Buzás Péter Medgyesi Pált, miután annak munkáját a Magyar Víziközmű Szövetség a Víziközmű Ágazatért Érdeméremmel ismerte el, illetve Urbancsok Zsolt főlevéltárost, aki a közelmúltban vette át a Wiesenthal-díjat.

Urbancsok Zsolt Siket István képviselővel beszélget.

– Az emberek döntő része azt éli meg, nagyon jó dolog autózni az újraaszfaltozott utcákon. Hozzám alig jut el panasz – mondta polgármesteri beszámolója szóbeli kiegészítőjében elején Buzás Péter polgármester, aki bejelentette, hogy az eredeti – csekélyebb – tervekkel ellentétben a makói utcák burkolatának 88 százaléka megújul. Sávos helyreállításra adott pénzt eredetileg az Európai Unió, ám a tavalyi és az idei újabb forrásoknak köszönhetően teljes döntően teljes helyreállítás történik.

Ortutay Miklós projektmenedzser arról számolt be, hogy tavaly 640 millió pluszforrásból kötöttek szerződést a fővállalkozóval, idén újabb forrás nyílt meg. Makón és Apátfalván összesen 431 millióért (ez a faluban 31 milliót jelent) indul újabb útépítés. A makói aszfaltozás több mint 108 ezer négyzetmétert jelenten, s a város egész területét érinti. A munkálatok határideje szeptember közepe. Az aszfaltozásra elnyert összeghez 60 millió forint önerőt kellett a városnak hozzátennie.

– A beruházás óriási kényelmetlenséggel jár, ahol most aszfaltoznak, s remeg a pohár a szekrényben, ezt így élik meg a lakók – világított rá egy példával a kellemetlenségekre a polgármester. Elmondta: egyes helyeken 5-10 centis sávban az eredetinél kisebb lett aszfaltozás, ezt a kivitelező mart aszfaltozással pótolja. Az 500 milliós járdaprogrammal kapcsolatban kijelentette: most indul az építés 2. üteme ez 7 kilométernyi új járdát jelent, (a városban a két ütemben több mint 31 kilométernyi készül), s valamennyi képviselő járja az utcákat.

Toldi János képviselő egy kicsit másként látta az útépítést: – Meglepődtem azon, hogy a polgármester úrhoz ritkán jutnak el az ezzel kapcsolatos problémák. Nem szoktak hozzá az emberek, hogy a gép odamegy, megcsinálja a 3-4- méter utat, majd hónapokig tart a javítás. A már elkészült utaknál is vannak problémák. Az egész munkálatra 5 éves garancia lesz, ezt a kivitelezőknek kutya kötelessége lesz elvégeztetni – hívta fel a figyelmet.

Buzás Péter azonban nem értett a képviselő véleményével: – Nem tudom. hogy honnan vetted, hogy nem jutnak el hozzám a problémák. Több mint 200 emailt kaptam a polgarmester@mako.hu-ra a helyreállítással kapcsolatban. Ezt az ügyet most kell megfogni, nem a következő öt éves garanciára kell számítani, mert azt “szabhatod”, így “sz”-szel – mondta. Most július 15-ig kell megfogni, ehhez kellenek a kollégák, ezért kell az átadáshoz a mérnök és a képviselők aláírása is – tette hozzá Buzás Péter.

Kovács Sándor képviselő szerint örömteli, hogy majd az összes utat újra tudják aszfaltozni, ez sok problémát megoldhat. Csakhogy az aszfaltozással sok helyen az utcák szintje is emelkedett, ahonnét az eső máris a járdákra folyik, ahol nincs árok, ilyen például, az Árvíz, Esze Tamás, és Mátyás utca is – sorolta.

Az ellenzéki képviselők – sokat kérdeztek.

– Örülünk neki, hogy ekkora járdaprogram indul, de az elosztásukkal nem tudok egyetérteni. Kimaradt Halmágyi Pál köszöntése, aki március 15-én kapott kitüntetést – tette szóvá Gál Sándor képviselő, akinek Buzás Péter igazat adott, s elmondta: Halmágyi Pálnak írásban gratulált, az itteni köszöntése viszont kimaradt, ezért ezúttal is gratulált neki.

Sánta Sándor képviselő szóvá tette a Honvéd városrész szemetes részeit. Kérte, hogy a hivatal nézzen utána, hogyan lehet ez ellen tenni, s a gyalogos rendőrjárőrök is intézkedjenek majd. A fűnyírás fontosságát is hangsúlyozta, hogy a fűbe rejtett szemétlerakók is megszűnjenek.

Buzás Péter erre reagálva elmondta: a Honvéd városrész évek óta nem kapott annyi pénzt. Odafigyelnek, hogy ahol se járda, se út nincs, ott legalább járda legyen. 6 kilométernyi utca van, főleg a Honvédban, ahol nincs szilárd útburkolat. – Önerősen most lehet megszervezni, ingatlanonként 15 ezer forint hozzájárulással. Korábban is voltak kezdeményezések ilyen járdaépítésre ebben a városrészben, de az utcánkénti 66 százalékos részvételi arány sosem jött össze – mondta. Hozzátette: Honvédban az önkormányzati telkeket le fogják kaszálni. Elsősorban az ott élő közmunkásokat küldik ki, hátha jobb kedvel végzik a munkát a lakóhelyük közelében. A belvízcsatornára is odafigyelnek Honvédban.

Utcakép a Honvéd városrészben. Nincs kóbor kutya, de szilárd út se.

Buzás Péter javaslatára tűzte napirendjére a testület a városi cégvezetők jutalmazását. A testület vita és ellenszavazat nélkül szavazta meg, hogy Bálint Márta, a Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezetője kéthavi bérét, azaz bruttó 1 millió, Rácz Csaba kéthavi bérét, azaz bruttó 700 ezer, Scheitzner Beáta szintén kéthavi bérét, azaz bruttó 1 millió forintot kapjon jutalomként éves munkájáért.