Makó

Elmenekül a Csipkesorról a legnagyobb üzlethelyiség bérlője is


Korom András – Makó

 

– Rendszeresen azt kérdezik tőlem a postán csekkfizetéskor, hogy ez a hatalmas összeg a félévi bérleti díj? Mire mondom dehogy, havonta fizetek ennyit az önkormányzatnak! – mutatta Hermann János, az erre a hónapra kapott 429 ezer 462 forintos postai sárga csekket, illusztrálva: mekkora terhet jelent a Csipkesoron, egészen pontosan a Széchenyi tér 13-15. szám alatti összesen 426 négyzetméter alapterületű üzlete működtetése. Azt mondta, hogy a fizetőképes kereslet annyira lecsökkent, hogy ezt az összeget nagyon nehéz kigazdálkodnia. – A forgalmam nem nő, így nekem is rezsicsökkentést kellett végrehajtanom. A bérleti díjat találtam a legnagyobb kiadásnak. Ezért költözünk – tette hozzá.

 

Hermann János tárgyalt Buzás Péter polgármesterrel – aki az előző testületi ülésen említést is tett erről – de, mint azt a vállalkozótól megtudtuk, hiába.

 

– Sajnos nem vezettek eredményre az egyeztető tárgyalások. Szeretem volna egy 20-30 százalékos bérleti díj csökkentést, de ebben nem volt partner az önkormányzat.

 

 

Hermann János a hét eleje óta pakol. Hétfőn már új helyen nyit a boltja.

 

Hermann János egyébként több éve érleli a döntést, a korábbi emelések miatt tavaly már aláírást is gyűjtött, ám szintén hiába. Kérésüket a város képviselő-testülete lesöpörte az asztalról. A H-Elektro Mánia egyébként az egyik legrégebbi bérlő a Csipkesoron. Bár a várossal 1993-ban kötött határozatlan idejű szerződést, ám az üzlete már egy évvel korábban itt volt. Igaz akkor az üzlethelyiségnek még egy másik magánszemély volt a bérlője.

 

– Az egész bérlemény ugyan összesen 426 négyzetméter, de az eladótér ebből csak 200 négyzetméter, további 140 négyzetméter összesen a raktár, a közlekedő, illetve a vizesblokk. És mindehhez egy 86 négyzetméteres pincehelyiség tartozik, de az használhatatlan, ugyanis alulról beázik. A négyzetméterenkénti 800 forintos bérleti díjban pedig ez is benne van. Amikor átvettem az üzletet ennek a lejárata le is volt falazva, hogy a patkányok ne korzózzanak az üzletben, ráadásul víz állt benne. Most kitakaríttattam és rendbe hoztam, hogy tisztán adjam át a városnak – mondta.

Hermann János meg is mutatta a pincét, mely falának oldalán vagy harminc centi magasságban jól látszik, hol szokott hullámzani a víz.

 

Az üzlet bérlője szerette volna elérni, hogy bérlőtársat fogadhasson maga mellé, akivel elfelezhetné a költségeket. Ám, egy helyi rendelet ezt bünteti, azaz magasabb díjat kellene miatta fizetnie. A rendelet megváltoztatása egyébként nem sokba, csak a képviselő-testület tagjai többségének igen szavazatába kerülne. A testület azonban lekésett, szerdai ülésén már csak tudomásul veszi, hogy a bérlő felmondta a várossal kötött szerződést.

 

A Csipkesori önkormányzati tulajdonú, zömében üresen álló üzletekre a város – az épület ’60-as évekbeli átadása óta szemmel láthatólag nem sokat költött. Mind a kirakatok, mind a belső tér a késői ’60-as, korai ’70-es évek már akkor is igénytelen színvonalú dizájnát idézi.

 

Máshol, máshogy

 

Szegeden a Mars tér és a Széchenyi tér között húzódó Mikszáth Kálmán utcán, azaz a belváros igencsak forgalmas részén, egy 86 négyzetméteres, klímás, részben felújított üzlethelyiséget havi 280 ezer forintért hirdetnek, ráadásul az két bérlő is feloszthatja egymás között.