Makó

Oroszországban és Kínában is kínálják a makói fokhagymát


Korom András – Makó

Ismét felvirágozhat a makói hagyma egykori piaci szerepe, igaz nem a vörös-, hanem a fokhagymáé, és nem a német, osztrák és olasz, hanem az Európai Unión kívüli piacon.

– A makói 1500 hektárnyi fokhagyma-termelést ajánlotta a figyelmünkbe Mágori Józsefné, ezzel kellő mennyiségű árualap áll a rendelkezésünkre, hogy azt megpróbáljuk bevezetni az unión kívüli piacokon – mondta hírportálunknak Szárszó Tibor, a Magyar Nemzeti Kereskedőház belföldi részlegvezetője. Mint elmondta: a makói fokhagymát más magyar árufélékkel és szolgáltatásokkal,  egyebek közt női ruhákkal, kötszerekkel, gépipari termékekkel és informatikai támogatással együtt ajánlják az unión kívüli piacokon.

A makói fokhagymát ajánló prospektus borítója. Nem csak magyar nyelven készült.

– Elkészültek a makói hagyma marketinganyagai, azokat az adott országok (gazdasági) szokásait ismerő, kinti, anyanyelvű kereskedőink már megkapták, s elkezdték a bevezetését a külföldi piacokra. Egyébként a kereskedőházhoz bárki térítésmentesen csatlakozhat. A makóiak számára ez nem csak piaci lehetőséget, de munkahelyteremtést is jelenthet – mondta.

– Azért ajánlottam a fokhagymát a Magyar Nemzeti Kereskedőház figyelmébe, hogy visszaállítsuk annak régi jó hírét – mondta Mágori Józsefné. Hozzátette: jelenleg 1500 hektáron termesztik Makó környékén, s exportálják Németországba, Ausztriába és Csehországba. Az új piacokkal lehetővé válna, hogy a termelés ismét felfusson akár 2000 hektárra is.