Hírek

Királyhegyesen térfigyelő kamerákat, Kiszomboron kastélyfelújítást is szeretnének


– A polgárőrök régi álma is, hogy meglássuk, ki lop! – indokolta a térfigyelő kamerákra vonatkozó önkormányzati igényt Horváth Lajos Kiszombor polgármestere Lázár János államtitkár, országgyűlési képviselőnek a mai rendkívüli képviselő-testületi ülésen. Kiderült, hogy a testület számra a legfontosabb a belterületi utak felújítása, de tornatermet szeretnének a kinőtt jelemlegi iskolai tornaszoba helyett, s terveik között szerepel az egészségügyi ellátás épületét hőszigetelni az egészségügyi ellátás épületét.

– Hosszú évek óta cél a községben az egészségmegőrzés, volt cukor, rákszűrés, ehhez azonban úgy kellett összekoldulni a pénzt. Szeretnénk, ha ez máshogy lenne – tette hozzá a polgármester. Aki elmondta azt is, hogy míg korábban a vért helyben vette le a betegektől a háziorvos, s azt ő vitte be a makói kórházba, addig mostanában csak a stroke-betegekét veszik le helyben, más mindenkinek Makóra kell ezért utazni. Nem csak ennek megoldásában kérte a testület Lázár János segítségét, de az intézmények fűtéskorszerűsítésében, a belvízelvezető rendszer teljes kiépítésében is.

Horváth Lajos királyhegyesi polgármester és Lázár János a mai testületi ülésen.

De szeretnék rendbe tétetni a külterületi úthálózatot, folytatnák a járdafelújítást, a közigazgatási szolgáltatásokat, rendbe tenni a polgármesteri hivatalt, s felújítani az integrált közösségi teret. És szeretnék, ha végre zt a lehetőséget szeretnék, ha normálisan lehetne a 4424-es úton közlekedni Makóra. Terveik között szerepel a templomfelújítás, s egy zöldségcsomagoló üzem létrehozása is.

– Királyhegyesen elsöprő győzelmet arattam, úgy szavaztak rám, hogy nem is ismernek – köszönte meg Lázár János mindenkinek a véleménynyilvánítást, aki szavazott az április 6-i országgyűlési választáson. Mint elmondta azokat is szeretné képviselni, aki nem rá voksoltak. – A következő 1-2 év alatt szeretném rendezni ezeket az ügyeket, melyeket most megbeszélünk. Lelkiismeretesen és komolyan veszem ez a munkát – tette hozzá azzal negyedévente szeretne beszámolni a testület előtt, mit végzett el a rászabott feladatok közül. -Azért jöttem, hogy felvegyem a megrendelést, megkapjam a munkát. – emelte ki. Mint mindkét település testületi ülésén elmondta rendszeresen tart majd a községekben lakossági fórumokat, fogadóórát, civil rendezvényeken is szívesen részt vesz. De privát (nyugdíj-, és/vagy jogi) ügyekben is szívesen segít, ügyekben is.

Hangsúlyozta a kövőben nem üzemeltető, hanem fejlesztő önkormányzatokra számít az ország. A következő évek nagy kérdése, a fiatalok mennek, vagy maradnak. Ezért kell életminőséget javítani településeken.

– Nyáron el kell dönteni, hogy az uniós 7200 milliárdot illetve a vidékfejlesztésre érkező 1000 milliárdot hol és mire kell felosztani. Pénzosztási lehetőség van a kezünkben. Elosztani könnyebb, mint összeszedni. Csak mi ronthatjuk el a dolgot – mondta. Hozzátette: Nem hiszi, hogy Brüsszeltől még egyszer ennyi pénz jönne. – Ne tőlem várják, hogy kitaláljam, mire van szüksége Királyhegyes népének, ezért jó, hogy ezzel a tervvel előálltak, egyetértek mindazzal, amit hallottam.

Az országgyűlési képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy a kormányt az is foglalkozhatja, hogyan lehet munkát adni az embereknek. A munkahelyteremtés elősegítése érdekében atalakítják a vidékfejlesztési kasszát a munkaigényes agrárium kap több pénzt, mint eddig. – A természeti erőforrások jobb elosztása az emberek számára lehetőséget, megélhetést biztosít. A falvak elnéptelenedése összefüggésben van, hogy az állam hová adja a forrásokat – közölte.

Szegvári Ernőné és Lázár János a kiszombori testületi ülésen.

Mindkét testületi ülésen elmondta: Legfontosabb terve, Nagyértől Kiszomborig csillag alakban minden települést kerékpárút kössön össze. – Sokszor azért van munkanélküliség a környező kistelepüléseken, mert a munkaadó nem akarja, vagy nem tudja megtéríteni a munkába járás költségét. Csanádpalotáról 50 perc eljutni Makóra nem csak az utak állapota miatt, de azért is, mert teljesen rossz a Volán menetrendje, nem veszi figyelembe a munkába, iskolába és kórházba járás igényeit. Az útfelújításokra a magyar-román határ menti együttműködésből lesz lehetőség, de a költségvetésből is pénzt kell szerezni hozzá.

Lázár János Kiszomboron Szegvári Ernőné polgármestertől kapta meg a község fejlesztési tervét, melyben szerepel többek közt a vállalkozás és mezőgazdaság benne a Gabonakutató Nkft. fejlesztése, Rónay kastély és a kastélypark felújítása, melyben megyei levéltár raktárat és és kutatóhelyet illetve látványraktárt működtetne. De a fejlesztések sorába tartozik a belterületi belvízelvezető rendszerek fejlesztése, a közvilágítás korszerűsítése, a bölcsőde felújítása, a gyermekétkeztetési konyha bővítése, az időskorúak otthona felújítása, a szociális alapellátás fenntartása, a fogorvosi rendelő felújítása, az önkormányzati ingatlanok, benne az üzlethelyiségek fűtéskorszerűsítése, hőszigetelése, az önkormányzati bérlakások, az utak és a járdák felújítása, valamint a Rónay kúria felső részének közösségi térré alakítása, a Klárafalva előtt véget érő kerékpárút Kiszombor felé való meghosszabbítása és a történelmi műemléki épületek felújítása.

Lázár János, aki itt is támogatásáról biztosította a község terveit, elmondta az állami feladatot ellátó intézmények energetikai korszerűsítésére akar pénzt adni a kormány, a működtetési költségek csökkentése érdekében.

Lázár János ezt követően az orvosi rendelő előtti utcai lakossági fórumon kérte az érdeklődőket, hogy vegyenek részt a vasárnapi választáson.

Az utcai fórumon gyorsan szót értettek egymással.