Hírek

A házipor is növeli mellrák veszélyét


Az Environmental Health Protection című szaklapban hétfőn megjelent tanulmány összeállította annak a 17 kemikáliának a listáját, amelyek állatoknál emlőrákot idéznek elő, és amelyekkel sokan naponta érintkeznek. Hangsúlyozták, ugyanezek az anyagok hozhatók összefüggésbe az emberi mellrákkal is.

A benzinben, a gázolajban, a kipufogógázban található anyagokról, illetve a tűzálló vagy folttaszító anyagokról, az oldószerekről, a festékeltávolítókról, az ivóvíz kezeléséhez használt fertőtlenítők származékairól van szó – magyarázta Ruthann Rudel, a newtoni Silent Spring Intézet kutatási igazgatója, a tanulmány társszerzője.

A tudósok hét javaslatot is tesznek, hogy a nők miként tudják elkerülni a káros anyagokat: a lehető legkevesebb ideig tegyék ki magukat benzin és gázolaj gőzének vagy kipufogógázoknak. Érdemes inkább elektromos fűnyírót és lombtisztítót használni a benzinesek helyett, főzés közben kapcsolják be a páraelszívót, csökkentsék a megégett ételek fogyasztását, ne vásároljanak poliuretán habbal készült fotelt, díványt és gyulladásgátlóval kezelt bútorokat, kerüljék a folttaszító szőnyegeket és lakástextileket, keressenek olyan hajfestéket, amelyikben nincs perklóretilén vagy más oldószerek, szerezzenek be ivóvíztisztító karbonszűrőt, csökkentsék a házipor mennyiségét úgy, hogy a lakásba lépve vegyék le a cipőt, és használjanak nagy hatékonyságú (HEPA) részecskeszűrővel ellátott porszívót.

MH-MTI