Hírek

Száz százalék, hogy felújítják a maroslelei és földeáki utat


Lázár János ma a földeáki, óföldeáki és maroslelei képviselő-testületeknek és a falvakban élőknél jelentkezett munkára, mint a makói-vásárhelyi választókerület új országgyűlési képviselője. Földeákon Vass Imre polgármester köszönte meg a képviselőnek, hogy ilyen gyorsan, parlamenti esküjét követő rövid időn belül meglátogatta a települést. Az elmúlt 20 évben nem volt ilyen országgyűlési képviselő, aki a választások után ilyen gyorsan reagált volna – jelentette ki.

Lázár János kijelentette, szász százalék, hogy a ciklus első felében megújul a Makó és Hódmezővásárhely közötti mindkét, azaz a maroslelei és a földeáki út is. Illetve támogatja azt, hogy a községben megépüljön az új, 18×30 méteres új vizesblokkal és öltözővel ellátott tornaterem. Hozzátette. Földeák ez ügyben Maroslelével van konkurenciában, de csak az a kérdés, melyik tornaterme épül meg hamarabb.

Vass Imre polgármester adta át a földeáki fejlesztési terveket tartalmazó listát.

Vass Imre polgármester tolmácsolta a helyi képviselő-testület 2014-20 közötti fejlesztési terveit, mely szerint szeretnék felvinni az orvosi rendelőt, az iskolát az elvárható színvonalra.

Lázár János közölte, a kormány befejezte az önkormányzati rendszer átalakítását, s ezentúl nem fenntartó, hanem fejlesztő önkormányzatokra támaszkodik. Többek közt a szociális segélyek elosztásánál is. Támogatja a munkahelyteremtést, a zöldség és gyümölcstermesztést, illetve az állattenyésztést, minden olyan mezőgazdasági fejlesztést, melyre élő munkaerőre van szükség.

Az ezt követő óföldeáki fórumon Hajnal Gábor polgármester adta át a község fejlesztési terveit Lázár Jánosnak, aki azt mondta, köszöni a szavazóknak a megelőlegezett bizalmat, azt igyekszik is megszolgálni. Lázár János hangsúlyozta az 500 fősnél kisebb településeken is lehet életminőség javítást is elérni, s ez a kormány célja. Hangsúlyozta: hiába jár le a jelenlegi képviselő-testületek és a polgármesterek mandátuma az őszi helyhatósági választásokon, az uniós pénzek elosztásáról már most kell dönteni, éppen ezért van szüksége a kormánynak, hogy a fejlesztési pénzek elosztásához szükséges fejlesztési tervek a rendelkezésére álljanak.
– Aki tudja mit akar, s ennek társadalmi támogatottsága is van, az jelentős támogatásokhoz fog jutni! – jelentette ki a térség országgyűlési képviselője.

Az óföldeáki képviselők a helyi turizmus fejlesztését tűzték ki célul.

Hajnal Gábor átadta az államtitkárnak a falu fejlesztési terveit, melyek fő célja a helyi turizmus meghonosítását célozzák. Így többek közt szeretnék felújítani a Návay kúriát, rendbe hozni a közösségi házat is. Lázár János támogatását ígérte a tervekhez, s azt is megígérte, hogy segíteni fogja az erődtemplom felújítását.

Lázár János a maroslelei képviselő-testületi ülésen elmondta: a szociális támogatások megítélésénél a helyi képviselő-testületeknek minimum vétójogának kell lennie, ugyanis helyben ismerik egymást az emberek. A jelenlegi rendszer pedig feszültséget okoz. Aki alibiként van benne a közmunkaprogramban, azt kiteszik majd a rendszerből, s akkor segély sem jár majd. A június 6-án felálló kormány mindent megtesz, hogy támogassa a munkát adó támogatásokat, s külön hangsúlyosnak tartja, hogy a kormányzat és az önkormányzatok jó viszonyt ápoljanak a helyi vállalkozókkal.

Fontos célnak jelölte meg, hogy aki ebbe a térségbe születik, az itt találjon munkát, boldogulást, s jól is érezzék magukat, ezért fontos az életminőség, azaz az életkörülmények javítása. Aki külföldön vállal munkát, azt csak önsanyargatással tud pénzt megtakarítani. Ha valaki idehaza jól érzi magát, az – bár kevesebbet keres idehaza – akkor itthon is marad, nem megy külföldre dolgozni.
– Ami forrás a rendelkezésemre áll, azt ide, a választókerületemre fogom csoportosítani – jelentette ki. Lázár elmondta 100 százalékos célja közé tartozik a Nagyér-Kiszombor között is kerékpárút építése. Egy kérdésre elmondta, a haszált lakások vásárlását támogatni kellene, s így megoldódna a ma az országban üresen álló félmillió üres ház sorsa.

A maroslelei életminőségfejlesztési igényeket tartalmazó igényeket vastag csomagban adta át Martonosi György polgármester a makói-vásárhelyi választókörzet országgyűlési képviselőjének.

+++

Lázár János csütörtökön fél 3-tól a királyhegyesi, fél 5-től a kiszombori képviselő-testületi ülésen vesz részt, majd délután 6-tól utcafórumot tart a kiszombori orvosi rendelő parkolójában.