Nagylakot és Magyarcsanádot kereste fel ma Lázár János országgyűlési képviselő a választókerületben tegnap kezdődött látogatásai során, arra kíváncsian, hogy a települések 2014 és 2020 között milyen fejlesztési elképzeléseikhez kérnek segítségre tőle és a kormánytól.

– Szeretném, ha olyan munkatársként tekintenének rám, aki Budapesten dolgozik, hogy ott Nagylak érdekében mindent megtegyen – jelentette ki a nagylaki testületi ülésen Gyarmati András polgármester tájékoztatóját követően. Lázár János hangsúlyozta a következő 4 év fontos kérdése június 6-án alakuló kormány számára, hogyan alakul a kelet-magyarországi országrész, főleg a határ menti települések sorsa. Véleménye szerint Nagylak még a térségen belül is speciális helyzetben van már csak a határátkelő miatt, itt a korábbi kevés befektetést kell majd pótolni. Megerősítette azt, amit a kampány során már a polgármesterrel közösen bejelentett:  a kormány döntött arról, hogy 4 milliárd magyar adóforintból megépíti a nagylaki elkerülő utat, hogy az M43-as magyar végéről – míg a román oldalon a sztráda folytatása el nem készült – a forgalom azon, ne a falun át haladjon.

Kiemelte, hogy a  kormány dönti el, hogy a  2014-20 közötti 7200 milliárdos uniós támogatásból, illetve az 1000 milliárd forint vidékfejlesztésre fordítható összegből melyik megyébe mennyi pénz jusson, ezért fontos listázni, hogy egy-egy településnek milyen fejlesztési tervei vannak. Nagy lehetőseg látott ezenfelül a magyar-román határ menti fejlesztésekben, ebből szeretne Nagyértől Kiszomborig kerékpárút hálózatot megépíttetni.

Gyarmati András polgármester ismertette a fejlesztési elképzeléseket. A rövid távú elképzelések között szerepel az önkormányzati épületek, az ifjúsági klub, a könyvtár felújítása, az, az orvosi rendelő a, védőnői szolgálat, a fiókgyógyszertár felújításának befejezése,  a művelődési ház vizesblokkjának modernizálása, illetve egy  21. századi minőségű urnafalat szeretnének építena temetőben mindezt összesen 29 millió forint értékben. A polgármester elmondta 8 éven át küzdöttek hogy megmaradjon az óvoda, melyből a gyerekek lassan elfogytak. Tavaly családbetelepítéssel óvták meg az óvodát, , de az elballagó gyerekekkel ismét a pengeélen táncolt az intézmény melyben az előírt 8 helyett 7 marad. Kérte a parlamenti képviselő támogatását, a gyermekintézmény méltányosságból való továbbműködéséhez. Gyarmati András elmondta: biztosítani kellene  Romániában élő kettős állampolgárok számára, hogy gyerekeit beírathassák az oviba, amit állandó magyar lakcím nélkül most nem tehetnek meg, annak ellenére, hogy házat vettek a faluban.

Lázár János elmondta: azt képviseli a kormányban, hogy állami áldozatvállalásra van szükség a létszámproblémával küzdő óvodák és iskolák ügyében, míg a családpolitikai döntések hatása meglátszik a születések emelkedésében. Semmiféleképpen sem támogatja az óvodák, alsó tagozatok bezárását.

Nagylak a következő uniós ciklusban a munkahelyteremtés kapcsán olyan pályázatokat szeretne, melyek elősegítik a kendergyár újra indítását. 8-10 millió forintért építenék meg az ifjúsági klub és a könyvtár vizesblokkját. Befejeznék a művelődési ház felújítását. Óriásgombolyag címmel a kenderfeldolgozás történetét bemutató kiállítást létesítenének 10-12 millió forint értékben, és legalább ilyen fontosnak tartják a járdaépítést és az önkormányzati bérlakások felújítását.

Magyarcsanádon Guba István polgármester a már beadott az önkormányzati intézmények és a községháza  energiaracionalizálásával, illetve a közvilágítás modernizálásával kapcsolatos pályázatok elbírálásához igényelt segítséget, illetve a közmunkaprogram további biztosítását kérte.

Lázár János kérte, hogy a község belátható időn belül dolgozza ki azt a településfejlesztési programot, melyet azok a kistelepülések már megtettek, ahol eddig járt, ugyanis enélkül nem tud ígérni. Javasolta, hogy kérjék ki ez ügyben a helybéliek véleményét is. Felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi önkormányzatnak a helyi vállalkozók igényeit kell kiszolgálniuk, illetve a közösségi, szabadidő eltöltésének lehetőségein kell javítani. El kell gondolkozni az Apátfalvával és Nagylakkal való együttműködésen.

Lázár János Magyarcsanádtól is kérte a kidolgozott fejlesztési tervet, hogy azt segíteni tudja.

– Csanádalberti és Pitvaros kerékpárúttal való összekötését is rövid időn belül meg fogjuk csinálni, a Csanádpalota és Kövegy közöttiről pedig már megszületett a döntés – hívta fel a figyelmet. Ahogy arra is, hogy elvárja, folyamatosan érkezzék megkeresés, arról, mire van szüksége Magyarcsanádnak.

Farkas Jánosné települési képviselő azonban konkrétumokkal is előállt. Elmondta nincs munka, szegény, elöregedett a település, a 720 lakóingatlanból közel 200 az üres, de rossz állapotú. Azt javasolta: rendezzék ezen ingatlanok tulajdonjogát. A tulajdonosok ezeket vagy értékesítsék, vagy újítsák fel, vagy ajánlják fel térítésmentesen az önkormányzatnak. Javasolta, hogy megyei szakemberekből álló csapat mérje fel az ingatlanokat, keressék meg ez ügyben a tulajdonosokat, s a leromlott állapotú, vályogházakat a közmunkásokkal kellene elbontatni.  Az így keletkezett üres telkeket pedig gondozni. A képviselő asszony út- és, járdaépítést javasolt, illetve, hogy újítsák fel 43-ast, ha az M43-as elkészül. Hangsúlyozta: szabályos kerékpárút kellene, nem olyan, mint amilyen most van. A művelődési ház egy része elhanyagolt, a Szent Gellért híd megépítésére pedig szükség lenne.

Lázár János szerint az üres házakkal kapcsolatos ötlet országos jelentőségű. A híd felépítése pedig  a magyar-román együttműködés ideális célja.
Pópa György képviselő a tervekhez javasolta még egy mezőgazdasági feldolgozóüzem építését, illetve térfigyelő kamerarendszer telepítését a magyarcsanádi közterekre.

+++

Lázár János holnap is folytatja megyejárását. 10 órától a földeáki, fél 12-től az óföldeáki, míg délután 2 órától a maroslelei  testületi ülésen vesz részt. Délután fél 6-tól pedig a makói Návay téri víztoronynál tart lakossági utcfórumot.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google+
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest