Makó

Makó legjobb utánpótlás sportolója olimpikon és/vagy állatorvos szeretne lenni


Bojtor Boglárka – Makó

– Tavaly nyáron lesz két éve, hogy úszom – mesélte a most tizenegy éves Edina, a SZIGNUM negyedik osztályos tanulója. – A kezdetekkor az egyik úszó anyukája szólt, hogy szükség lenne még egy váltó tagra a klubban, és a testnevelés tanárom engem ajánlott- folytatta.

Edina sokat köszönhet ennek a szerencsés véletlennek, hiszen azóta űzi hobbiját, amit később szakmájának szeretne tudni. A mozgás őt teljesen kikapcsolja, és megnyugtatja. Beszélgetésünk során kiderült, hogy a versenyeken is nagyon jól érzi magát. Elárulta: sokszor alig kap levegőt, mikor kijön a vízből, mégis hatalmas öröm ez neki, hiszen érzi, ha jó időt teljesített, és felbecsülhetetlen érzés számára, ha felállhat a dobogóra.

Edina a medencében. Napi 5-6 kilométert is leúszik.

Össze se tudja számolni, hogy hány úszó versenyen vett már részt. Otthon üvegpolcon gyűjti úszóérmeit, melyekből körülbelül ötvenhat van, mögöttük pedig az atlétika versenyekért kapott díjak. Edina ugyanis más sportágban is jeleskedik. Főleg futni szeret, de kerékpározni is szokott.

– Nagyon szeretek mozogni, nem telik el olyan nap, hogy ne csinálnék valamit – mondta. – Hétköznapokon úszóedzésre járok, ahol minden alkalommal 5-6 kilométer távol teszünk meg.

Az utánpótlás legjobbja a hosszabb távokat szereti teljesíteni, de rövidebbekben is jeleskedik. A versenyeken váltóban, és egyéni kategóriában méretteti meg magát. Mezítlábas versenyszámai a mell-, a pillangó-, a gyors-, és a hátúszás. Uszonyban pedig a gyors és a delfin. A következő kihívása a hétvégén Vásárhelyen lesz, ahol sok-sok számban indul majd, és itt is aranyérmekre számítanak edzőjével.

Búvárúszásban is remek teljesítményeket ér el.

Edina elárulta, hogy a városnapon kapott kitüntetés nagyon meglepte és hatalmas örömmel töltötte el. Ez nem is csoda, hiszen egyre közelebb kerül jövőbeli céljához. Ha felnő olimpikonná szeretne válni, vagy állatorvos lesz. A kettő azonban együtt sem lehetetlen.

– Az idei díjazás rendkívül igazságos volt- mondta Gruberné Bencze Erika edző. – Edina nagyon megérdemelte a kitüntető címet. Ő a mi Joly Jokerünk. A tehetsége egy év után tűnt fel. Társai már régebb óta úsztak, ő mégis hamar utolérte őket. Fizikálisan is a többiek előtt áll, a genetika sokat segít sikerei elérésében – mesélte büszkén.