Makó

67 meghívott makói asszony közül csak 15-en mentek el emlőrákszűrésre


A megyei adatok alapján a négy helyszínre 318 főt hívtak mammográfiai vizsgálatra, a meghívottak közül 88 fő jelent meg, így a részvételi arány 27,6 százalék. Meghívó nélkül további 62 fő kért vizsgálatot, akik részben a háziorvosok és az Egészségfejlesztési Irodák mozgósítása, részben a média népszerűsítő munkája alapján szereztek tudomást a szűrési lehetőségről. Így a program keretében, ezen napon összesen 150 fő részesült emlőszűrésben.

 A Szűrések Stafétája programhoz kapcsolódóan Csongrád megyében négy városban várta meghosszabbított nyitva tartással a szűrésre jelentkezőket a helyi emlőszűrő központ. Szegeden, Hódmezővásárhelyen és Makón az emlőszűrő állomás egyaránt este 10-ig fogadta a megjelenteket, Szentesen este 8-ig várták a vizsgálatra jelentkezőket.

 A CSMKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv (NSZSZ) és a Járási Hivatalok Járási Népegészségügyi Intézeteinek munkatársai nem csak jelen voltak valamennyi helyszínen, hanem rizikószűréseket (vérnyomás-, pulzus-, testzsír százalék mérés) is végeztek és az emlő önvizsgálatával kapcsolatos tájékoztatást adtak minden érdeklődőnek. Emellett komoly szervezőmunkát végeztek annak érdekében, hogy minél nagyobb legyen a megjelenési arány. A vizsgálatra várakozók minden helyszínen az emlő önvizsgálatát bemutató kisfilmet láthattak, ugyanerről tájékoztató anyagokat kaptak, tapintható volt az emlőmulázs és életmód-tanácsadással látták el őket. A vizsgálaton résztvevőknek pólót és stresszlabdát ajándékoztak a szervezők.
 
A szegedi emlőszűrő központ által erre a napra kiküldött 110 meghívó levele alapján 32 fő 45 és 65 év közötti hölgy vett részt a vizsgálaton (részvételi arány: 29,0 %). További 5 fő jelent még meg, részben korábbi behívás alapján, akik a Szűrés éjszakáját használták ki arra, hogy túlessenek a vizsgálaton. Voltak olyanok is, akik életkoruk miatt még nem tartoztak a szűrendők körébe, ők felvilágosítást kaptak az emlő önvizsgálatával kapcsolatosan, és arról, mit kell tenniük bármiféle panasz esetén.
 
Szentesen a Csongrád megyei Dr. Bugyi István Kórház Emlőszűrő Központjába a Szűrések éjszakája rendezvényre 100 főt hívtak meg, azonban csupán 7 fő fogadta el a meghívást (részvételi arány: 7 %). Javította azonban részvételi arányt, hogy az emlőszűrő központ felvette a kapcsolatot a térségi háziorvosokkal, akiknek köszönhetően 23 fő jelentkezett meghívó nélküli vizsgálatra. A legtöbb háziorvosi javaslatra érkező hölgy négy éven túl vett részt ilyen szűrésen.

A hódmezővásárhelyi emlőszűrő Központba 41 főt hívtak vizsgálatra, a megjelentek száma 34 fő volt. A részvételi arány (82,9 %) a behívottak legalacsonyabb száma mellett itt volt a legmagasabb Csongrád megyében. Behívó nélkül további 12 fő emlő szűrésére került sor.
 
A makói emlőszűrő központjába 67 főt hívtak vizsgálatra, a megjelentek száma 15 fő volt (részvételi arány: 22,4 %). Behívó nélkül további 20 fő emlőszűrése történt meg.
 
A Szűrések Éjszakája program sikeres lebonyolításában jelentős munkát végeztek az emlőszűrő központok vezetői, munkatársai és az Egészségfejlesztési Irodák. A szervezők a megjelenési hajlandóság növekedését várják a figyelem felhívó rendezvénytől, és abban bíznak, hogy a szűrővizsgálaton résztvevők át fogják adni az ott elhangzottakat a családtagjaik, ismerőseik, barátaik körében, hangsúlyozva a szervezett népegészségügyi szűrések és az egészséges életmód fontosságát.