Makó

Arany minősítéssel tért haza Budapestről Makóra Pásztor Kata Sára


Bojtor Boglárka – Makó

Pásztor Kata Sára más megyei versenyeken is szépen szerepelt, Deszken és Szegeden is megmérettette már magát, ahol tavaly első helyezést ért el. Idén április 26-án, Budapesten a Néprajzi Múzeum falai között volt hangszálainak következő próbatétele. A tizedek alkalommal megrendezett Tiszán innen-Dunán túl elnevezésű Országos Népdaléneklési Minősítő Versenyen a legjobbak közt is arany minősítést kapott.

– Nagyon izgulós típus vagyok, ami nagyban befolyásolja a teljesítményemet – mesélte Kata. – Régóta néptáncolok, ezért is szeretem annyira a népdalokat. Mostani tanárom Doki tanácsára, amikor kiállok a színpadra, elképzelem, hogy a hegyek között vagyok és csak magamnak éneklek – folytatta. Az eredmény pedig bizonyítja, hogy ez a módszer bevált nála.
Az idén ballagó lány december óta készül a versenyre, főként, délutáni szaktanári órákon, de osztályának is sokszor előadta már a kiválasztott népdalokat.  

A szóló kategória arany minősítését bizonyító oklevél.

– A kedvenc táncom a kalotaszegi és a mezőségi, ezért választottuk az előbbi tájegység gyönyörű dalait. Többnyire a Forgatós Táncegyüttesben tanultakból merítettem, de más forrásból is kiegészítettem a népdal csokrot – mondta. Hozzátette: a fellépő ruháját is a táncegyüttesben használt kosztümből választotta ki.

– Kata tehetsége már hatodikos korában feltűnt – árulta el felkészítő tanára, Gilinger Ildikó. – Megvan a hangszínében mindaz, ami a népdalénekléshez kell. A kórusban ő a legmeghatározóbb altos. Kata minden évben indult  versenyeken, de az idei volt a csúcs. Az iskolában hasonló eredményt még senki nem ért el. A budapesti fellépésen szinte csak profik voltak jelen, és a szóló kategóriában negyvenöt induló vett részt. A tanítványomtól csak a tisztes helytállást kértem és azt, mutassa meg amit tud. Így nagyon meglepett az eredmény, hiszen titokban az ezüst minősítésre számítottunk – mondta.

A versenyen résztvevők többsége külön népzenei tanároknál sajátította el tudását, nem az iskolában. Ezért is szolgált akkora meglepetéssel az eredmény, melynek tanár, és diák egyaránt örült.

Kata kedvenc tantárgya már nem ok a meglepődöttségre. Az ének-zene mellett az irodalmat is szereti, humán érdeklődésű. Ha felnő, gyerekekkel szeretne foglalkozni. Elárulta: nagyon sajnálja, hogy idén már elballag az iskolából, de várja a továbbtanulást. Tanulmányait a szegedi Rogers Gimnáziumban folytatja, pedagógia szakon, de hobbijának, az éneklésnek is szentel majd időt. Annak érdekében, hogy továbbléphessen, egy deszki magántanárnővel veszi majd fel a kapcsolatot.